Nyíregyháza bemutatkozott Kolozsváron

Nyíregyháza kiemelt figyelmet kaphatott a hétvégén Kolozsváron, ami idén az Európa Ifjúsági Fővárosa címet viseli. A modern, dinamikus, élményeket közvetítő standokon számos attrakció mutatkozott be. A cél az volt, hogy minél több kolozsvárival és környékbelivel megismertessék Nyíregyháza egyedülálló kínálatát, ezzel ösztönözve, hogy idei pihenésük helyszínéül a szabolcsi megyeszékhelyet válasszák.

– Mi minden évben megyünk az állatparkba, van egy kisöcsém és ő nagyon szereti, minden évben talál valami új felfedezni valót, nagyon szeretünk a főtéren sétálni. Mi megyünk, pont a jövő héten – mondta Rebeka.

A standok mellett a kilátogató családok gyermekei a LEGO Kocka Palota által működtetett gyermekjátszósarokban szórakozhattak, de megismerkedhettek egy különleges sportággal, a MediBall-lal is. A rendezvény kapcsolódott a Magyar Könyvhét programjaihoz, a megyeszékhellyel együtt Kolozsvárra érkeztek Nyíregyháza hangjai is: Muri Enikő, a FolkFusion Band, Nagy Ricsi és a világhírű 4 for Dance táncegyüttes is szórakoztatta a közönséget. Az esemény sajtótájékoztatóján dr. Kovács Ferenc polgármester, Mile Lajos, kolozsvári magyar főkonzul és Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere a két város közötti kapcsolat megerősítéséről is szóltak.

– Felkészültek leszünk megtenni, illetve olyan területekre kiszélesíteni az együttműködéseinket, mint az informatikai fejlesztések, a közösen megpályázott közvetlen brüsszeli alapokból kiinduló fejlesztések és pályázatok benyújtása – mondta Horváth Anna.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere elmondta: a magyar kormány is támogatta az önkormányzat kolozsvári bemutatkozóját, amelyet szándékosan időzítettek az ötödik alkalommal megszervezett ünnepi könyvhét idejére. Mint felidézte, épp egy évvel korábban járt a városban, amikor először mutatkozott be Kolozsváron az észak-alföldi város. Hozzátette, a turizmus Nyíregyházán az elmúlt években nagy fejlődésen ment át.

– Nálunk a turizmus az elmúlt négy évben nagyon nagyot fejlődött – mondta dr. Kovács Ferenc. – Nehéz lesz tartani ezt a szintet, amit elértünk, különösen a szálláshelygondok miatt, de arra törekszünk, hogy ezt a jövőben is fenntarthatóvá tegyük. Ehhez viszont szükséges az, hogy olyan városokkal vegyük fel a kapcsolatot, ahonnan számíthatunk turistákra. Az elmúlt négy évben ezt tettük. Tulajdonképpen a hozzánk közeli testvérpartnereinkre alapoztuk a turizmus fejlődését. Ennek meg is van a nagyon szép eredménye.

Kolozsváron, az esemény sajtótájékoztatóján kiderült, a hétvégi találkozót továbbiak fogják követni. Emil Boc, Kolozsvár polgármestere, valamint Horváth Anna alpolgármester ősszel Nyíregyházára látogatnak, hogy elkezdjék kidolgozni a két város szoros együttműködését.

Bruszel Dóra