Nyíregyháza akció közben

Büszkén tájékoztatjuk városunk lakóit, hogy Nyíregyháza egyike annak a 13 európai városnak, amelyben már vannak kézzelfogható eredményei a tehetségvonzást és -megtartást célzó nemzetközi összefogásnak. 2022-ben még további események várnak ránk.

A TalentMagnet partnerség mindent megtesz azért, hogy elérje küldetését, vagyis a városok tehetségbaráttá tételét. A városi partnereket már több mint egy éve támogatják a tudásszolgáltatók. A munkájukat segítő hasznos eszközök egész sorával rendelkeznek, mint például gyakorlati módszertan a helyi tehetségvonzási és -megtartási terv elkészítéséhez, gyakorlati útmutató, amely segíti az érintettekkel való együttműködést és a többszintű irányítási struktúra felépítését. Valamint létrehoztunk egy mobilalkalmazást is a fiatalok bevonására.

Minden partnerváros egyedi, ezért céljának eléréséhez konkrét, személyre szabott intézkedésekre van szüksége. Lássuk, mi történt az utóbbi időben Nyíregyházán.

Nyíregyháza a WPT2 munkacsomag vezetőjeként keményen dolgozik azért, hogy jelentős előrelépést érjen el a tehetségek vonzása és megtartása terén. Kiváló munkakapcsolatot alakítottunk ki a helyi diákpolgármesterrel, egyesítjük erőinket a célcsoportunk jobb elérése érdekében. Csapatával együtt két Helyi Tehetség Klub rendezvényt tudtunk megszervezni. Az első találkozás alkalmával dr. Ulrich Attila alpolgármester úr és csapatunk tartalmas beszélgetéseket folytathatott fiatal tehetségekkel Nyíregyháza jövőjéről. A Talent Club második rendezvényén a helyi diákok sikeres fiatal szakemberekkel - példaképekkel - találkoztak, akik úgy döntöttek, visszatérnek Nyíregyházára és itt építik karrierjüket.

Interaktív workshopot is szerveztünk egy nagyszabású Diákparlament rendezvény keretein belül. A workshop célja az volt, hogy jobban megértsük, mit szeretnek és mit nem szeretnek a fiatalok a városban; milyen változtatásokat, fejlesztéseket fogadnának szívesen. A szükséges változtatások végrehajtásához feltétlenül együtt kell működnünk a helyi érintettekkel. Ezért megkezdtük a legfontosabb érdekelt felek bevonását is. Első lépésként a középtávú workshopon közösen értékeltük Nyíregyháza jelenlegi állapotát a tehetségbarát város koncepció elemei alapján. Nem állunk meg itt: folytatni kívánjuk az együttműködést a TalentMagnet Fórummal közösen egy igazán tehetségbarát Nyíregyháza megteremtéséért. Következő jelentős eseményünk egy Hackathon lesz, ahol a fiatalokat, a helyi érdekelt feleket és a helyi hatóságok munkatársait összehozzuk, hogy közösen azonosítsák és ötleteket dolgozzanak ki a lehetséges helyi kísérleti akciókhoz. Erőfeszítéseink eredményeként a tehetségvonzás és -megtartás fontos témává, a párbeszéd részévé vált a városban.

A németországi Stuttgartban 2022. április 5-6 között megrendezett partnertalálkozón a partnerség képviselői intenzív képzésben is részesültek, hogy a tehetségvonzás és - megtartás helyi nagyköveteivé váljanak.

További érdekes tartalmakért, kövessen az alábbi oldalon: https://www.facebook.com/TalentMagnetProject