Nyíregyháza a TOP 20-ban! - Rajtra készek a turisztikai ágazat szereplői
Nyíregyháza a TOP 20-ban! - Rajtra készek a turisztikai ágazat szereplői

Tavaly a turizmus a koronavírus-járvány által leginkább érintett ágazatok közé tartozott (és tartozik egyelőre 2021-ben is). Helyzetét főként az utazási korlátozások nehezítették meg, melynek következtében radikálisan csökkent a vendégéjszakák száma szerte a világban. Abban a pár hónapban azonban, amikor lehetőség nyílt rá, Magyarországon elsősorban a belföldi vendégforgalom volt jelentős, a turisták azokat a helyeket részesítették előnyben, ahol a szabadtéri kikapcsolódási lehetőségek adottak. Ennek (is) köszönhető, hogy egy nemrég kiadott felmérés szerint, Nyíregyháza már a 20 leglátogatottabb település közé tartozik.

2010 és 2019 között több mint 100 százalékkal növekedett a vendégforgalom Nyíregyházán. Két évvel ezelőtt rekordévet is zárt a szabolcsi megyeszékhely, több mint 250 ezer vendégéjszakát könyvelhetett el a kereskedelmi és a magánszálláshelyeken, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. Ezt követően még tavaly januárban és februárban is nagymértékű volt a növekedés, azonban tavasztól radikálisan visszaesett az utazási hajlandóság a koronavírus miatt, amely nemcsak városunkra, hanem Magyarország teljes területére és persze világszerte is hatással volt.

Itt kedvezőbben alakultak a vendégforgalmi adatok

Szerencsére azonban az országos statisztikához képest Nyíregyháza vendégforgalmi adatai még így is kedvezőbben alakultak: Magyarországon a kereskedelmi szálláshelyek 58%-kal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak 2020-ban, míg nálunk ez 23,79% volt. A belföldi vendégéjszakák száma országosan 39%-kal lett kevesebb, míg Nyíregyházán csak 6,84%-kal.

Harkányt is megelőztük

A KSH nyugalmazott főosztályvezetője, Probáld Ákos idén is összeállította az előző év leglátogatottabb településeinek listáját a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai alapján. A TOP 30 listában Budapest nem önálló településként, hanem kerületenként jelenik meg, melyen Nyíregyháza a 20. helyre került, megelőzve olyan városokat, mint többek között Harkány, Visegrád és Egerszalók. A vidéki települések között városunk a 15. helyet foglalja el.

Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a Nyíregyházi Napló megkeresésére elmondta, mindez annak is köszönhető, hogy 2010 óta a város tudatos és koncepcionális turisztikai fejlesztésbe kezdett, mindez együtt járt egy hatékony marketingkommunikációval, valamint szálláshelybővítéssel.

2020-ban a turisztikai vendégforgalmi adatok világszerte drámaian csökkentek, abban a pár hónapban, amikor lehetőség nyílt az utazásra, hazánkban elsősorban a belföldi vendégforgalom volt erős. Azon belül is a turisták azokat a helyeket részesítették előnyben, ahol a szabadtéri kikapcsolódási lehetőségek adottak.

– Nyíregyháza ebből a szempontból szerencsés helyzetben volt, hiszen a turisztikai attrakcióink zöme (pl. Nyíregyházi Állatpark, Parkfürdő és Tófürdő, Sóstói Múzeumfalu) ilyen. Más szempontból az emberek átszervezték az utazási célterületeiket és sokan külföld helyett Nyíregyházát választották – emelte ki.

Több szálláshelyünk megújult

– Bár még egyelőre bizonytalan, hogy mikor nyithatnak ki újra az attrakciók és a szálláshelyek, már mindenki rajtra kész – tette hozzá az ügyvezető.

– A Kisfaludy turisztikai fejlesztési programban a szálláshely-szolgáltatás fejlesztése kiemelt szerepet kap, több nyíregyházi szálláshely is megújult. Tudomásunk szerint számos szálláshely és vendéglátóegység végez felújítási munkálatokat ebben a „holt” időszakban. Mindenki rajtra kész, nagyon várják az ágazat szereplői a nyitást. Várható, hogy a járvány enyhülésével először a belföldi piac mozdul, majd ezt követően a környező országok piaca. A turizmus újraindítása erős versenyhelyzetet generál majd, mely erőteljes kampányt követel meg. Fontos, hogy a piacon megfelelően tudjuk Nyíregyházát és térségét pozícionálni, összefogva a szállás- és vendéglátóhelyekkel, a rendezvényszervezőkkel, valamint a turisztikai attrakciókkal.