Nyíregyháza a legmenőbb városok között
A tények alapján előkelő helyen vagyunk több szempontból is. (Megjelent a Nyíregyházi Napló szeptember 22-ei számában.)

A címbéli állítás nem öndicséret, hanem egy országos elemzés alapján bátran levonható következtetés. A valasz.hu ugyanis több fontos mutató alapján rangsorolta a legnagyobb városokat, és Nyíregyháza kifejezetten jó helyeken áll. Azazhogy, összevetve a hasonló méretű megyeszékhelyekkel – halad.

Kilenc szempontot vizsgáltak, ezek a népességszámtól a gazdaságon át a kultúrát és az idegenforgalmat is felölelik, a vizsgált időszak pedig a válság (2008) utáni. Tekintsünk el attól, hogy a portál egy „válságrégió központjaként” aposztrofálja Nyíregyházát, de rögtön hozzáteszi, hogy nem csak egy mutatóban állunk jól.

 

Növekvő lakosság

 

A listán az első hét magyar város szerepel a fővárost nem elemezve (a lakosságszám sorrendjében Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza és Kecskemét), s mindjárt az elején kiderül, hogy a „nagyok” közül csupán három város, köztük Nyíregyháza tudta növelni a lakosságszámát. E dobogós helyünk után a GDP alakulásánál sincs szégyenkezni valónk: a növekedés ütemében csupán a két nagy autóipari központ (Győr és Kecskemét), valamint Miskolc (alig) előz meg bennünket, viszont mögöttünk van Debrecen és Szeged, valamint jócskán Pécs.

 

Nyíregyháza a listavezető

 

Ami pedig sokakat megdöbbenthet: az egy lakosra vetített városi költségvetési főösszeg alapján mi vagyunk az elsők – magunk mögé utasítva a hat másik nagyot! S mint a portál megjegyzi: „nem akármilyen lobbierővel a háttérben” – ez „fejenként” 449 ezer forintot jelent. (Egyébként az abszolút számokat nézve is jól, a harmadik helyen állunk a magunk 53 milliárd forintjával, alig elmaradva például a tőlünk nagyobb Győrtől.) Kijelenthetjük: az elmúlt évtizedek „szokott” statisztikái után, mely szerint negatív értelemben voltunk listavezetők, mostanra fordult a sorrend, példaként állítanak bennünket.

 

Nagyokat előzünk meg

 

Az elemzésben kiemelik, hogy a „munkanélküliség csökkenésének terén is elég jól áll a Nyírség központja” 2008-hoz mérten (a magunk mínusz 17 százaléka holtversenyben a negyedik helyet jelenti). Sőt, mint írják, jól teljesít Nyíregyháza az iparűzési adóbevétel terén is. A kommentárjuk is érdekes: „meglepő, hogy Pécset is képes megelőzni”. Megjegyzendő, hogy a következő szempont alapján sem vagyunk már sereghajtók: az öt legnagyobb cég iparűzési adója mekkora százalékát adja a teljes bevételnek. Merthogy ez egy város iparának az erejét is jelzi – Szeged és Pécs is mögöttünk van... Amiben még van „tennivalónk”: a nappali tagozatos hallgatók számában az oktatási központokhoz képest más súlycsoportban vagyunk, viszont örvendetes, hogy a tavalyi idegenforgalmi bevétel alapján már néhány százezer forintot leszámítva egy szinten vagyunk Kecskeméttel. Mondhatni, felkerültünk erősen erre a térképre is. Mindezt ki gondolta volna régebben...?

(Szerző: Tarczy Gyula)