Nyíregyháza, a kerékpárosok fellegvára

„A nyíregyházi kerékpár egylet nagy fába vágta a fejszéjét, amikor elhatározta, hogy augusztus 20-án országos nyílt kerékpárversenyt rendez, de vállalkozása mindnyájunk örömére hatalmasan sikerült.” Így szólt a korabeli tudósítás az első nyíregyházi országos kerékpárversenyről 1898-ban.

A kerékpársport újabb nagy lendületet a húszas, harmincas években vett városunkban, hiszen az országos kerékpárversenyek áthaladtak Nyíregyházán, és a NYKISE, a Nyíregyházi Kereskedők és Iparosok Sport Egyesülete is rendszeresen szervezett országos versenyeket. A NYKISE olyan legendás versenyzőkkel büszkélkedhetett, mint Garay Zoltán, Nádassy Gyula és Batta Béla.

Az országúti versenyek kiindulópontja a Bessenyei tér (a mai Hősök tere), a Luther-palota és a Kossuth tér volt, a „fordulópontja” pedig Nagykálló, Rakamaz, Debrecen és Sátoraljaújhely. A pályaversenyeket a Bujtosi Sportpályán rendezték.

A pályaversenyeknek kedves színfoltja lehetett a kerékpáros lassúsági verseny, íme a híradás az egykori eredményhirdetésről: „I. Kuharek Ferike, a többiek leestek.”

További érdekességek a könyvtár Digitális Helyismereti Archívumában.