Nyíregyháza, a digitális város

Még az idén minden nyíregyházi és környékbeli háztartásban elérhető lesz a szélessávú internet, beleértve a bokortanyákat is. Ez hangzott el múlt hét csütörtökön a fejlesztést megvalósító telekommunikációs cég reklámfilmjében, melyet a városháza dísztermében vetítettek le. A kormány döntése alapján ugyanis a Digitális Magyarország program megvalósítása országos mintaprojektként a szabolcsi megyeszékhelyen kezdődött el. A mintaprojekt segítségével többek között javítani kívánják a közbiztonságot intelligens kamerahálózat fejlesztésével, bővítik az elektronikusan intézhető közigazgatási ügyek körét, 6 ezer digitális eszközt osztanak szét a városlakók között és 25 ingyenes wifi-pontot is létrehoznak.

– Megtiszteltetés számunkra, hogy a kormány és a Telekom Nyíregyházát választotta mintaprojekt helyszínként – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester, aki megköszönte a bizalmat és a Magyar Telekomnak a fejlesztést.
A városvezető felvázolta, hogy Nyíregyháza milyen célokat tűzött ki a rendkívüli lehetőség felhasználásával, és azt is ismertette, milyen előnyöket nyújthat a szupergyors internet a nyíregyházi polgároknak, valamint a megyeszékhelyen működő és a jövőben idetelepülő vállalkozásoknak. Elmondta: Nyíregyháza egy modern, fiatalos, dinamikusan fejlődő város, mely az elmúlt időszakban új utakon járt és bebizonyította, hogy itt, Kelet-Magyarországon is lehet olyan gazdasági környezetet teremteni, ahol európai szintű fejlesztések valósíthatóak meg. Ez a tény, a városvezetés támogató konstruktív politikája mellett azt is megköveteli, hogy legyen egy modern gazdasági infrastruktúra, melynek elengedhetetlen szegmense a szélessávú internet. A polgármester szerint, az induló program a város jövője szempontjából nélkülözhetetlen, mely nemcsak a fejlődést támogatja, hanem az elmúlt években elkezdett beruházásokat is más szintre emeli. Hozzájárul a térség tőkevonzó képességéhez, mely jövőnk lényeges része.

TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI ELŐNYÖK

Dr. Kovács Ferenc szerint a projekt gazdasági haszna egyértelmű, de a társadalmi előnye is érzékelhető lesz, hiszen olyan fejlesztések megvalósításához járul hozzá az informatikai sztráda, mely a Nyíregyházán és a járásban élő emberek mindennapjait segíti majd. Itt emelte ki az e-ügyintézés lehetőségét, mely felgyorsítja a közigazgatási munkát is, s gondolt azokra az elérhető szolgáltatásokra is, melyek megkönnyíthetik a városlakók mindennapjait, és az eddig megkezdett fejlesztéseket is egy új dimenzióba helyezik. A polgármester a legfontosabbnak mégis azt tartotta, hogy itt, Nyíregyházán a városlakók bevonásával, az általuk igényelt valós szükségleteik alapján tervezik meg a jövőt, mellyel Nyíregyháza elindulhat az informatikai fejlődés útján, és ez a digitális sztráda is hozzájárul a jövő megalkotásához.

Az infokommunikációs fejlesztésekre Nyíregyházán és a járásban félmilliárd forintot fordít a Magyar Telekom.

Z. Pintye Zsolt, Sipos Marianna