Nyílt napot tart a Cantemus Kórus

Nyílt napot tart a Cantemus Kórus
Magyar és külföldi zenetanárok, kórusvezetők érkeztek a Kodály Zoltán Általános Iskolába, hogy megnézzék, hogyan zajlik az ének-zene oktatás és a kórusvezetés. A szakemberek tanórákat és kóruspróbákat látogatnak, s a Cantemus kórusait koncerteken is meghallgathatják.

Nyílt napokat tart a Nyíregyházi Cantemus Kórus. A Kodály Zoltán Általános Iskolába érkezett magyar és külföldi szakemberek megnézhetik a tanítási órákat és a kóruspróbákat, és megismerkedhetnek a világhírű Kodály-módszerrel. A diákok megmutatják, hogyan tudnak énekelni, szolmizálni, eltapsolni egy dal ritmusát és emlékezetből leírni a ritmusjeleket. A legtöbb külföldről érkezett szakember a szolmizációra kíváncsi.

– A Kodály-módszer egyik legfontosabb része a relatív szolmizáció, amely a hangok közötti alá- és fölérendeltségi viszonyokat pontosan tükrözi – mondta Szabó Dénes, Kossuth-díjas karnagy, a Nyíregyházi Cantemus Kórus vezetője. – Akik így megértik a zenét, azok jobban és biztosabban tudnak tájékozódni a zene áramlatában.

További képekért kattintson a fotóra!

Az idei Cantemus Nyílt Napokra Magyarország mellett Skóciából, Írországból, Franciaországból, Svédországból, Spanyolországból és még Afrikából is érkeztek zenetanárok és kórusvezetők. Vannak, akik már többször részt vettek a kurzuson, és olyanok is, akik még csak hallottak arról, milyen sikeres Nyíregyházán a zeneoktatás.

– Hallottam, hogy milyen hatékony a Kodály-módszer, ezért mi is alkalmazni kezdtük az egyik általános iskolánkban – mondta Lackson Chazima zenetanár, aki Malawiból, Észak-Afrikából érkezett városunkba. – Ezt a tanítási módszert a gyakorlatban is meg szerettem volna nézni, ezért jöttem el Nyíregyházára. Le vagyok nyűgözve, csodálatos, hogy itt a 6-7 éves gyerekek már kézjeleket használnak, kottát olvasnak és írnak. Mindenképpen szeretnénk ezt a módszert Afrikában folytatni.

A Nyíregyházára érkezett szakemberek három nap alatt az első osztálytól a nyolcadik osztályig minden korosztály tanórájába bepillanthatnak, megnézhetik, hogyan zajlik az ének-zene oktatás, hogyan készülnek fel a diákok az osztályhangversenyre és a Cantemus kórusait koncerteken is meghallgathatják.

F. A.