Nyílt nap a Főiskolán

A 4 for Dance ezúttal nem egy táncest, hanem a főiskola nyílt napja keretében lépett a közönség elé. Az intézmény Kodály Centruma megtelt érdeklődőkkel. A leendő hallgatóknak azt mutatták be, hogy milyen a főiskolai élet. Voltak, akik még csak érdeklődve, a lehetőségeket felmérve érkeztek a nyílt napra, és akadtak olyanok is, akik már konkrét elképzelésekkel érkeztek.

– Tulajdonképpen a mezőgazdasági irányzat miatt jöttem erre a nyílt napra, hogy megismerjem, mit fogok tanulni jövőre – mondta Bereczki Zsombor.

A főiskolának most mintegy ötezer hallgatója van. Tavaly szeptemberben 1500 fővel nőtt a létszám, de az intézményben bíznak benne, hogy a következő felvételi eljárásban legalább ennyi, vagy több új hallgatójuk lesz.

A fotóra kattintva galéria nyílik.

– Két olyan tanárszakot sikerült az elmúlt hónapokban engedélyeztetünk, amelyek jelentősen megnövelhetik a létszámunkat is – mondta az intézmény rektora. – Az egyik a népzene - népi kultúra tanárszak, amely a helyi népzene oktatásra alapozva egyedülállóan Nyíregyházán jött létre. Itt korábban olyanok végeztek, mint Csík János. Most már ez a szak is meg tud jelenni a képzési kínálatunkban. Egy, talán még ennél is fontosabb szak az angol tanári, aminek az engedélyeztetése is sikerült. Ez még nincs is benne a köztudatban, de megjelenik majd a felvételi tájékoztatóban és várjuk erre is a fiatalokat.

Angoltanár képzés pár éve már nem volt a főiskolán. 2006-ban ugyan elindult az alapszak, de ez nem járt együtt a tanári képzéssel.

– Ez a szak is népszerű volt, jelenleg 23 elsősünk van, de nagy örömünkre szolgál, hogy körülbelül három nappal ezelőtt jött a hír a minisztériumtól, hogy megkaptuk újra az osztatlan tanárképzést – mondta Tukacs Tamás főiskolai adjunktus. – Általános iskolai tanárképzésről van szó. Ez egy 4 plusz 1 éves képzés, amitől reményeink szerint a jelentkezők száma még nőni fog.

A pedagógusképzés mellett a főiskola többi népszerű szaka is elindul. A nyílt napon pedig a képzési paletta mellett az érdeklődők a campus életével is megismerkedhettek.

Erdős József

Fotó: Máté János