Nyílt nap a Csodavárban
Nyílt napot tartottak a Csodavár Korai Fejlesztő Centrumban. A Magyarországon egyedülálló játszóházban a fogyatékos kisgyermekek mellett a többségi társadalomhoz tartozó gyerekek fejlesztésével is foglalkoznak a szakemberek. A nyílt napon bárki kipróbálhatta a 340 négyzetméteres játszóház eszközeit, és tanácsokat kaphattak a szülők gyermekük nevelésével kapcsolatban.

Gyermekek nevetésétől volt hangos vasárnap a Csodavár Korai Fejlesztő Centrum. A nyílt napon a gyerekek minden eszközt kipróbálhattak, ami a játszóházban a fejlődésüket szolgálja. A Csodavár Magyarországon olyan egyedülálló programot valósít meg, ahol a fogyatékkal élő gyermekeknek kínált korai fejlesztő tevékenységek mellett a többségi társadalom tagjainak is nyújtanak elfoglaltságot, de családgondozással is foglalkoznak a szakemberek.

Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke azt mondta, a Csodavárnak vannak olyan szolgáltatásai, amelyek a többségi, a tipikus fejlődésű gyerekeknek is nagyon hasznosak lehetnek. Ezeket a lehetőségeket akarták a nyílt napon bemutatni.

 

Játékok és tanácsok

 

A Csodavárban a szülők rendelkezésére állnak olyan magasan képzett gyógypedagógiai szakemberek, akik nemcsak a mássággal élőknek, hanem a tipikus fejlődésű gyerekek szüleinek is a segítségére lehetnek. A vasárnapi nyílt napon velük is megismerkedhettek az érdeklődők. A 340 négyzetméteres Csodavárban minden eszköz a kicsik fejlődését szolgálja. 70 négyzetméteres, speciálisan kialakított Csodakertjében még rossz idő esetén is irányítottan mozoghatnak a gyerekek.

[REKLAM]

Sipeki Péter két fiával érkezett a Csodavárba. Azt mondta, rengeteg olyan készségfejlesztő program, foglalkozás és játék várja a gyerekeket, amelyek a fejlődésük szempontjából hasznosak lehetnek.

 

Csodavár Budapesten is

 

A nyílt napon a többségi társadalomhoz tartozó szülők figyelmét felhívták arra, melyek azok a problémák, amelyekkel nekik is foglalkozniuk kell a gyermekük egészsége érdekében. A Csodavár abban is egyedülálló, hogy egészen kicsi kortól integrálja a gyerekeket. Közös foglalkozásokon vehetnek részt fogyatékkal élő és a tipikus fejlődésű gyerekek. A Nyíregyházán több éve alkalmazott módszereket szeptembertől a budapestiek is megtapasztalhatják, hiszen a tervek szerint a fővárosban indul a Csodavár második, hiánypótló centruma.

M. E.