Az isteni irgalomért imádkoztak Nyíregyházán
Előadást és szentmisét tartottak az Irgalmasság Szentéve alkalmából az örökösföldi római katolikus templomban. Hofher József jezsuita szerzetes osztotta meg gondolatait a hívekkel, majd Palánki Ferenc, a közelmúltban kinevezett megyés püspök celebrálta a misét az Isteni Irgalmasság templomában. Az Irgalmasság Szentévét a pápa azért hirdette meg, mert szerinte az egyháznak a korszakos változásokkal terhelt időszakban az a feladata, hogy erőteljesebben mutassa meg Isten jelenlétét és közelségét.

Tóth László plébános közreműködésével elmélkedtek, közösen imádkoztak és énekeltek a hívek vasárnap délután az örökösföldi római katolikus templomban. Ez volt az egyik állomása annak a programsorozatnak, amit a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye az Irgalmasság Szentéve alkalmából hirdetett meg.

Hofher József az irgalmasság fogalmáról tartott előadást a templomban. A jezsuita szerzetes, aki korábban szociális szakemberként vált ismertté, azt mondta, az irgalom számára azt jelenti, hogy legelesettebb emberekhez is oda kell fordulni. Hozzátette, nemcsak azokhoz, akik szegénységben élnek. – Aki valaminek a szükségét szenvedni és annak a fájdalmát átérezni, ami torzítja a személyiségét, tehát segíteni, hogy visszanyerje a személyiségét, a lelki egészségét, tehát nem feltétlenül a fizikai nyomorról van szó – mondta a jezsuita szerzetes.

Az Irgalmasság Szentévét a szentatya hirdette meg még tavaly decemberben. Azóta minden hónap első vasárnapján különleges találkozókat tartanak Örökösföldön az Isteni Irgalmasság templomában. Erről már Palánki Ferenc számolt be. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke szentmisét celebrált vasárnap délután. Palánki Ferenc azt mondta, a szentév nagy ajándék az egyházmegyének. Ezeken az alkalmakon pedig azért imádkoznak, hogy az életükben is megjelenjen ez az irgalom. – Mi magunk átérezzük ezt, az Isten végtelen jóságos irgalmát, szeretetét, ami átalakít, átformál bennünket, megbocsát, új élet lehetőségét adja, és éppen közeledik a nagyböjti időszak és ez különösen alkalmas arra, hogy megtérjünk, hogy Isten felé forduljunk – tette hozzá. A vasárnapi programokra és szentmisére az egyházközségek képviselő-testületi tagjai is meghívást kaptak. Ők együtt imádkoztak a püspökkel és a nyíregyházi hívekkel.

Z. Pintye Zsolt