Nyáron már kerekezhetünk

 

Biciklisek tekernek a Tokaj-Nyíregyháza közötti kerékpárút nemrég átadott szakaszán. Egyetlen vonalon a megyeszékhelyig még nem juthatnak el. Hamarosan azonban már ez sem elképzelhetetlen. A két települést összekötő 25 km-es kerékpárút-hálózat ugyanis a tervek szerint hamarosan folytatódik. Első ütemben Rakamaz külterületi szakaszán, illetve belterületén burkolat
felújítást, átépítést, szabványos kialakítást végeznek majd el. A 4,9 km-es szakasz kivitelezése során felújítják az ún. Hosszú-hidat is. Mindezek mellett, a Mezőzombor és Nyíregyháza vasútvonal keresztezésében fény- és félsorompóval ellátott biztonságos vasúti kerékpáros átvezetést is kiépítenek.

Az érintett szakasz kivitelezése közel 770 millió forintba kerül majd. A projekt Tokaj és Rakamaz között három régi hidat is érint, ezeket is felújítják, összesen 304 millió forintért.
Tiszanagyfalu és Nyírtelek között több mint 650 millió forintból épül fény- és félsorompóval ellátott biztonságos vasúti kerékpáros átvezetés, Nyírtelek és Nyíregyháza között pedig 7,3 km hosszú kerékpárút szakasz épül az
egybefüggő hálózat kialakítása érdekében.
A kivitelezés nettó 778 millió forint értékben valósul meg.
A projekt utolsó ütemeként a megyeszékhelyre befutó mintegy fél kilométer hosszú szakasz épül meg, amely az egyik vasúti fővonal keresztezése miatt magában foglalja egy fény- és félsorompóval ellátott biztonságos vasúti gyalogos- és kerékpáros átvezetés megépítését, mintegy 143 millió forint értékben. A két települést összekötő kerékpárutat a biciklisek feltehetően nyáron vehetik birtokba.

Piszár Tünde

 (Fotó: Szarka Lajos)