Nyáron is ölhet a szén-monoxid
Bár a fűtési szezonnak már vége van, egyes lakásokban továbbra is működnek olyan gázüzemű készülékek, amelyek szén-monoxidot termelhetnek. Éppen ezért nem árt a jelzőkészülékeket működtetni, hogy azok vész esetén időben riasszanak.

Kétszer mentett a készülék

Az elmúlt időszakban két esetben is a szén-monoxid jelző berendezés mentett emberéletet Nyíregyházán. Az egyik alkalommal az Ér utca egyik társasházi lakásában, a fürdőszobában elhelyezett kombi gázkazán közelében jelzett az érzékelő, majd a Virág utcán, egy tetőtéri lakásban. Ott szintén egy kombi gázkazán okozott problémát. Mindkét alkalommal a felszerelt és üzemeltetett szén-monoxid jelzőnek köszönhető az, hogy személyi sérülés nem történt. A fűtési szezon végén nem szabad ezeket a berendezéseket leszerelni, hiszen sok lakásban gázüzemű, vízátfolyós vízmelegítővel állítják elő a meleg vizet. Ezekben a lakásokban nyáron is oda kell figyelni a mérges gázokra. Az ilyen helyiségekben és lakásokban különös gondot kell fordítani a szellőzésre.

 

10 köbméter levegő 1 köbméter földgázhoz

 

Dóka Imre tűzoltó főhadnagy, a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a levegő utánpótlásra minden esetben szükség van az ilyen típusú készülékek esetében. Hozzátette, azt szokták mondani, hogy egy köbméter földgáz elégetéséhet 10 köbméter levegő utánpótlásra van szükség.

 

Cselekedjünk körültekintően!

 

A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy a nyári épületfelújítások során az építkezők, felújítók ügyeljenek arra, hogy ne teljesen légmentesen záródó nyílászárókat építsenek be, és ne takarják el a szellőzőrácsokat annak érdekében, hogy a levegő utánpótlása biztosított legyen. A katasztrófavédelem munkatársai azt javasolják, a gázkazánokat, a tüzelő és fűtőberendezéseket érdemes a nyári időszakban szakemberrel felülvizsgáltatni azért, hogy azok a megterhelő, téli időszakban biztonságosan tudjanak működni. Különös gondot kell fordítani nyáron a klímaberendezések, a páraelszívók és a gázkazánok együttes működtetésére. A szakemberek szerint ezeket minden esetben körültekintően, rendeltetésszerűen kell használni és akkor elkerülhetőek a tragédiák. Akinek a lakásában pedig még nincs szén-monoxid figyelő, azoknak érdemes beszerezni olyat, amilyet a Fogyasztóvédelem a honlapján ajánl.

ME.
Fotó: internet