Nyári véradókampány – Fontos az önkéntesek rendszeres segítsége

Az alkalmankénti véradások helyett a rendszeres segítségnyújtásra szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat. A nyári hónapokban idén is közös kampányt indítottak, hogy minél több embert megszólítsanak. A vérkészítmények szavatosságára is figyelni kell, ezért lenne fontos, hogy ne csak kampányszerűen, hanem folyamatosan vegyenek részt a véradásokon az önkéntesek.

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet után pozitív hírekről tudott beszámolni a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete. Az elmúlt hetekben a toborzás során sikerült megszólítani az önkénteseket, a véradók is érzik, hogy szükség van a segítségre, mesélte Gurály Edina, a megyei szervezet igazgatója. A COVID miatt a tavaszi időszakban csökkent a véradások száma, a járvány enyhülésével újra várják a véradókat a már megszokott nyári kampány keretében. Ebben az évben „Az élet nem játék! Adj vért!” szlogennel hívja fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt.

„A nyár az mindig egy különleges időszak szokott lenni a véradások miatt, mert hogy nagyon sokan elmennek szabadságra. Talán most az utazási kedv egy picit alacsonyabb, mint amilyen lenni szokott ebben az időszakban és emiatt így a nyári véradásaink is egészen sikeresnek mondhatóak. Ettől függetlenül gondoskodnunk kell arról, hogy nyáron is eljöjjenek a rendszeres véradóink, illetve hogy új véradók is jelentkezzenek ezekre az eseményekre. Két etapban hirdettünk meg nyári véradókampányt az Országos Vérellátó Szolgálattal, a második időszakban járunk most, ahol közismert és ismert, szeretett művészek álltak a véradás ügye mellé” – mondta Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója.

Cél a biztonságos vérkészlet

A hallgatóság és a nézők szeretetét kívánja viszonozni az öt művész azzal, hogy személyes példamutatásával áll a véradás ügye mellé – tette hozzá Gurály Edina. A biztonságos vérkészletre azért is van most nagy szükség, mert az egészségügyi ellátás is felélénkült a veszélyhelyzet elmúltával, már a járvány miatt elmaradt műtéteket is elvégzik. Fontos többek között, hogy a ritkább vércsoportokból is legyen megfelelő mennyiség. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az emberi vér csak emberi vérrel pótolható, ezért is szeretnének minél több önkéntest elérni a kampány keretein belül. A Vöröskereszt célja, hogy ne csak alkalmanként találjanak új véradókat, fontos a rendszeresség, mivel a vérkészítmények szavatosságára is figyelni kell.

1 véradás = 3 élet

Egyetlen véradással három betegen is segíthet egy önkéntes, mivel a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheti meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitisz-C, a szifilisz kimutatására is. Vért adhat az, aki elmúlt 18, de még nincs 65 éves, testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot, egészséges, illetve rendelkezik a regisztrációhoz szükség igazolványokkal, tehát van személyi vagy más fényképes igazolványa, lakcímkártyája, TAJ-száma. Az önkéntesek minden esetben egy SMS-t kapnak az Országos Vérellátó Szolgálattól, amikor a véradásuk hozzájárul egy beteg gyógyulásához.