Nyári tárlat: a sokféleség jegyében

Egy év szünet után ismét közösen mutatkoztak be minősített és amatőr alkotók a Városi Galériában. Több mint ötvennyolc mű, huszonnyolc alkotó. A kiállítók egyharmada most először szerepelt, mivel a felhívást kibővítették azokkal is, akiknek jelenlegi vagy korábbi kötődésük van a városhoz. A kortárs művészet világszerte az irányzatok és technikák széles skáláját jelenti. Ezt láthatjuk itt is. Bevonult az elektronikus fotó és grafika a képi üzenetek sokirányú megoldásaival, új elnevezésekkel, úgy mint a giclée print és a kalitipia.

Változatos installációk bővítik a vizuális üzenetek újszerű közlését, ilyen például a Nő című monumentális figura és az őt kísérő vers videóval, de vannak szimbolikus lírai és geometrikus absztrakt, impresszionista, szürrealista, mail art művek és egyéb összefonódó felfogások. A munkák nagy része a realizmusra épült üzenet: így tájak, formametszetek, fényhatások, környezeti hangulatok. Elgondolkodtató textilmunkák fogalmi üzenetekkel, de aki a klasszikus irányzatokat és témákat keresi, az is talál magának kedvenceket. Nehéz és nem is lehet általános véleményt mondani egy ilyen tárlatról, mint a Nyári tárlat, amely nem tematikus és alkotói összetétele is változatos. Ennek ellenére több, évszakot, természeti témát érintő alkotás is van.

Összességében a tárlatot a sokféleség jellemzi. Ez alkalmas a kitekintésre, a másfajta gondolkodásra, és természetesen a gyönyörködtetésre ajánljuk minden művészetet kedvelőnek és mindazoknak, akik szerint a művészet fontos része életünknek.

A tárlat megtekinthető a Városi Galériában 2024. június 14. – július 28. között.

(Szerző: H. Németh Katalin)