Nyári kínálatbővítés Sóstógyógyfürdőn, új járatok az iparterületekre, gyakoribb indulások a lakótelepek és a Belváros között csúcsidőben
Fotó: archív

A nyári iskolai szünet beköszöntével június 17-től változik Nyíregyháza helyi buszközlekedése.

1. Főszezoni menetrend és új gyorsjárat Sóstógyógyfürdőre

Június 17-től hétvégénként új gyorsjárat indul 8E jelzéssel a Vasútállomás és Sóstógyógyfürdő között. A 8E járat a végállomások között csak az Egyház utca, Kelet Áruház / Kossuth u. 9., Sóstói úti kórház, Állatpark, és Krúdy Vigadó megállóhelyeken áll meg. A gyorsjárat délelőtt és délután 60 percenként indul, a Vasútállomásról minden óra 35-kor, Sóstógyógyfürdőről vissza pedig minden egész órakor indul, így csatlakozást biztosít az InterCity vonatokhoz.

Kismértékben változik a 8-as menetrendje: a munkanapokon reggel 8 órára dolgozni járók igényeinek érdekében új járatpár közlekedik Sóstógyógyfürdőre. Az esti időszakban a szökőkút programjához  igazodva minden nap 30 percenként indulnak a 8-as autóbuszok.

Munkanapokon öt alkalommal 5-ös helyett, a hosszabb útvonalon közlekedő, Sósótógyógyfürdőt elérő 55-ös autóbusz közlekedik, így a délutáni időszakban óránként két járat éri el a népszerű szabadidős célpontot. Hétvégén már reggel 7 órától este 20 óráig folyamatosan 30 percenként indul az 55-ös busz.

2. Kibővült éjszakai közlekedés, hétvégén egész éjjel folyamatosan

A szabadidős utazási igények jobb kiszolgálása érdekében bővül az éjszakai kínálat, mely a vasúti csatlakozások biztosításával biztosít több lehetőségét a szórakozni vágyóknak, vagy a belvárosba visszatérőknek.

A Vasútállomásról 23.35-kor induló, utolsó budapesti InterCityhez és a Bécsből érkező EuroCityhez csatlakozó 900-as járat naponta közlekedik, így Sóstógyógyfürdőről minden nap éjfélkor is lesz eljutási lehetőség a Belváros és a két nagy lakótelep irányába.

Hétvégén további 3 időpontban indul még az éjszakai 900-as körjárat a Vasútállomásról:

  • 0:50-kor az utolsó Szerencs – Tokaj felől érkező személyvonathoz csatlakozik,
  • 2:00-kor induló körjárattal az első miskolci személyvonat (3:00),
  • 3:14-kor induló körjárattal az első debreceni személyvonat (4:11) érhető el.

Munkanapokon hajnalban továbbra is közlekedik a 920-as járat.

3. Változó menetrend a műszakos járatokon

A nagyfoglalkoztatók igényei szerint változik néhány  műszakos járat közlekedése:

  • A 49-es autóbuszon a foglalkoztatók kéréseit figyelembe véve a 18 órás műszakváltáshoz, illetve az irodai foglalkoztatottak számára is új járatpár közlekedik. Az autóbusz útvonala Oroson változik, a Vezér utca és a Fő utca kiszolgálását is lehetővé teszi. Fontos változás, hogy az irodai  munkavállalók részére indított 49-es járattal tovább bővül az Oros – Belváros kapcsolat a reggeli és délutáni csúcsidőszakban. A 49-es új indulásai miatt kis mértékben változik a 4-es, 4Y, 44-es menetrendje is.
  • A LEGO folyamatos bővülése miatt szükségessé vált nagyobb kapacitás biztosítása a színvonalas kiszolgálás érdekében. Így a műszakváltásoknál egyes 94-es járatok 94L jelzéssel a Michelin után tovább közlekednek a 338-as úton át a LEGO-ig. Az intézkedéssel a LEGO 6 és 18 órás műszakváltásaihoz már négy autóbusz közlekedik, , a 94-es hosszabbításával pedig az Északi körútról és a Sóstói út térségéből is átszállás nélkül elérhető lesz az iparterület. A járat gyorsítása érdekében a Fészek utcai vonalvezetés helyett, a 94-es járat visszakerül az eredeti, Derkovits utcai útvonalára.
  • A Tiszavasvári úton működő kisebb foglalkoztatók kiszolgálása érdekében a 14 és 22 órás műszakváltások során a 95L járat helyett önálló 93-as és 95-ös járat közlekedik.
  • A Debreceni úti telephelyen az érkerti megállóhelyek kiszolgálása érdekében a 18 órás műszakváltáshoz új 90-es járat indul munkanapokon.
  • A 90E járat menetrendszerűségének javítása érdekében, a forgalmi viszonyokat figyelembe véve, az autóbuszok menetideje 2 perccel növekszik

4. Sűrűbb eljutások a nyári szünetben a lakótelepek és a Belváros között

A tanszüneti menetrendi időszakban az attraktív és kiszámítható közlekedés biztosítása érdekében bővül a nagy lakótelepek és a  Belváros autóbuszos kapcsolata.

  • Jósaváros irányában 4 pár új 7-es járat közlekedik Vasútállomásról, Ezzel a 7-es és a 44-es járatok közös követése tanszünetben a reggeli csúcsidőszakban 20-ról 15 percre, délután 30-ról 20 percre csökken.
  • Örökösföldön 6  pár többlet 11-es járat közlekedik. Reggeli időszakban a nyári tanszünet idején is a tanítási napokon érvényes menetrend szerint közlekednek majd (10-20 percenként), a délutáni időszakban üzemidő bővítéssel 14-től 17 óráig pedig 60 helyett 30 percenként indulnak a Belvárost Örökösfölddel leggyorsabban összekötő 11-es járatok.