Képviselői sorozat:  2. választókerület: Nagy Szabina – Bemutatkoznak a közgyűlés egyéni mandátumos tagjai
Nagy Szabina (FIDESZ-KDNP)

Nagy Szabina (FIDESZ-KDNP) közösségépítő és szociális szakember. Végzettségei és elhivatottsága kiegészítik egymást a mindennapjaiban, így kétgyermekes családanyaként egyszerre vezet egyesületet, szervez programokat, eljár a jósavárosiak ügyeiben, lobbizik a városrészért – teszi ezt mindenki felé nyitottan. A tősgyökeres nyíregyházi képviselő ott él és dolgozik, ahová született: a Jósában.

A ma már többdiplomás Nagy Szabina a Zayban végzett általános ápoló- és asszisztensként. Először szociális munkásként szerzett képesítést a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, szintén Nyíregyházán (ide visszajár tanítani, átadni megszerzett tudását), majd az ELTE-n lett szociálpolitikus, legutóbb pedig emberi erőforrás tanácsadó oklevelet is átvehetett.

Szociális szakember

Ezek „csak” papírok, de a munkától sem ijedt meg: már tizenévesként a betegágyak mellett állt, majd a szociális szféra több területét kipróbálta. Volt családgondozó, gyermekjóléti ügyintéző, a nyírteleki család- és gyermekjóléti szolgálattól indulva Budapesten folytatta a pályát, de a külföldi munkavégzést is kipróbálta, három évig 12 órázott egy hollandiai üvegházban, megtanulva a tempó és a norma fogalmát is. A kitérő után párjával úgy döntöttek: családot otthon kell alapítani, így abba a panelházba érkeztek vissza a Jósavárosba, ahol az édesanyja most is él. Mint mondja, a gyerekeinek is meg kell tapasztalnia a nagyszülői szeretetet, közelséget...

Egyesületet alapított

Kismamaként jött a gondolat, megtapasztalva az ezzel járó előnyöket-hátrányokat, hogy a szakmát civilként folytatva szeretne segíteni az ott élő közösségnek. Így született meg 2016-ban A Gyermekekért, a Fiatalokért és a Családokért Közhasznú Egyesület, melynek egyre színesebb programjaiba több generációt is igyekszik bevonni. Elsősorban a lakókörnyezetében felmerülő igényekre figyelt, gyermekfoglalkozások, ruhabörze, Törpedaloda, szabadtéri programok, retró délelőtt, vagy éppen a védőnőkkel szervezett sorozat hamar népszerű lett, más városrészekből is érkeztek érdeklődők.

Együttműködés a civilekkel

Ma már jelentős, hagyományőrző rendezvények kötődnek a nevükhöz, amit munkatársaival, önkéntesekkel és az intézményekkel közösen szerveznek: hagyományőrző Jósavárosi Farsang, Jósavárosi Napok, Jósavárosi Advent,  Jósavárosi  Mikulás, vagy éppen a Séta az  Egészségért az erdőben, kicsik és nagyok, idősek részvételével. – Kiváló az együttműködésünk más civil szervezetekkel, a Turóczi Kinga koordinálta Együtt a Családért  Kulturális  Egyesülettel sokszor dolgozunk össze, itt van a XXI. századi Roma Nők Egyesülete, s például a Nyírség Könyvtár Alapítvány vagy a Jósavárosi Polgárőr Egyesület, és az oktatási-nevelési intézmények. Igyekszünk pályázni és előteremteni a rendezvényekhez szükséges anyagiakat. Sok értékes, segítő ember lakik és dolgozik itt! – fogalmazott.

Közösségi ember

Ezt a közösségért dolgozó, lelkes szakembert látta meg még az előző önkormányzati ciklusban dr. Horváthné dr. Veisz Katalin, aki úgy gondolta, Nagy Szabina kitűnő utódja lenne képviselőként a jósavárosiak érdekérvényesítésében. – Kell-e ez nekem? Tettem fel magamnak a kérdést kisgyermekes anyukaként. De rájöttem, hogy a két, általam járt út, a közösségépítő és a szociális szakember ebben a hivatásban összekapcsolódik, így egyszerre hivatásos közéleti szereplőként és civilként még többet tudok tenni a lakóhelyemen élőkért. Itt nőttem fel, ismerek szinte minden fát, padot, játszóteret, és rengeteg embert, szeretném szolgálni a kényelmüket, az informálódásukat, s mindenki számára elérhető vagyok.

„Nyitott szemmel járok”

– A megválasztásom óta csak annyi változott, hogy még nyitottabb szemmel járom a Jósavárost, főleg annak nagyobbik részét, amelyik a választókerületemhez tartozik. Sokszor ugyanis apróságokkal lehet segíteni a komfortot és a balesetmentességet. Jó példa erre az Ungvár sétányon árválkodó, már alig használt telefonfülke esete, mely jelentős akadályt képezett, sokan nem is gondolnák, mennyi utánajárás van egy ilyen probléma megoldása mögött is. S ha már akadálymentesség: Nemes Nagy Tündével, a Vakok és Gyengénlátók megyei egyesületének vezetőjével folyamatosan egyeztetek, szeretnénk ebben jelentősen előrelépni, a Korányi köz boltja előtti sárga csíkkal festett szegély csak az első lépés lesz. A polgármesteri fásítási program részeként a Tas utcai Hőközpont mellett elültetett fák és kihelyezett padok is a közeljövő új pihenőhelyét jelentik.

Fontos „apróságok”, nagy beruházások

– Apróság, de sokan pozitívan visszajeleztek az Ungvár sétány „hídjainak” biztonságossá tételéről, a fa átjárók balesetveszélyesek voltak, a beton megoldást pedig cserjékkel, bokrokkal zöldítettük. S ha már zöld: jó példa rá a csinosodó Rotary sétány, és a több fázisban megújult Robinson domb is.

A Robinson domb közkedvelt helyszín, fejlesztése több fázisban zajlott

Természetesen a nagyobb felújítássorozatok is érintették az elmúlt bő évtizedben a Jósavárost, nem szeretném most végigsorolni az összes beruházást. De nagy öröm, hogy az óvodák-bölcsődék energetikai programjának részei voltak a jósavárosi intézmények.

A jósavárosi nevelési intézményeket is érintették a korszerűsítések

Jelentős energetikai felújításon esett át továbbá a Sipkay középiskola és az Arany gimnázium is – ott számos projekt megvalósult az utóbbi években.

Az Arany gimnáziumban több projekt is volt az elmúlt időszakban

A Csaló közi nyugdíjasház is sokkal komfortosabb lett a beruházásokat követően, és rengetegen élnek például a városi balkonföld akcióval, képviselőként is igyekszem elismerni azokat, akik kiemelkedően sokat tesznek lakókörnyezetük szépségéért.

A Csaló közi nyugdíjasház komfortosabbá tétele sokak megelégedésére történt

Folyamatos fejlesztések

– A játszóterek felújítása és karbantartása, a homokcsere éppúgy folyamatos, mint az utcabútorok rendbetétele, javítása, festése, s kondiparkokból is jutott a városrészbe, segítve az ingyenes sportolási lehetőségeket. A két választókerület határán lévő Korányi utcai tömbbelső remek példa: teljesen átalakult a járdákat is beleértve, a Sallai pályával együtt igazi pezsgő, közösségi tér – én is sokat voltam ott gyerekkoromban... A járdák felújítása is folytatódik, a kerékpárút is biztonságos keretet ad a közlekedéshez a Garibaldi és az Ószőlő utcákban nagyjából 700-700 méteren. Ezek a kényelmet, biztonságot szolgáló programok és tárgyak, de a legfontosabbak számomra az emberek. Édesanyaként-képviselőként minden korosztállyal igyekszem a kapcsolatot tartani, informálni és segíteni a rászorulókat.

Szerző: Tarczy Gyula