Nyári Egyetem – Külföldi hallgatók Nyíregyházán

A Nyíregyházi Egyetem idén első alkalommal szervezett Nyári Egyetemet. A két héten át tartó nemzetközi programsorozat célja többek között az intézmény népszerűsítése, a külföldi partnerintézményekkel való együttműködések fejlesztése, a magyar nyelv elsajátítása, valamint a helyi kultúra és értékek bemutatása. Az Ausztriából, Törökországból, Romániából, Horvátországból és Oroszországból érkező diákok mellé bekapcsolódnak a már itt tanuló angolai, Maldív-szigeteki és ukrajnai hallgatók is.

A Nyíregyházi Egyetem már évek óta jelen van a nemzetközi felsőoktatás világában. Számos országból érkeznek hallgatók az intézménybe, ahol magyar vagy angol nyelven tanulnak a meghirdetett szakokon. Idén első alkalommal pedig Nyári Egyetemet is szerveztek a külföldi diákok számára. A két héten át tartó nemzetközi programsorozat célja többek között a Nyíregyházi Egyetem népszerűsítése, a külföldi partnerintézményekkel való együttműködések fejlesztése, a magyar nyelv elsajátítása, valamint a helyi kultúra és értékek bemutatása.

Első, de nem az utolsó

– A Nyári Egyetem, ami első alkalommal kerül megrendezésre a Nyíregyházi Egyetemen, de nem az utolsó, hiszen ez a campus kifejezetten alkalmas az igen nagy lélegzetvételű rendezvények megtartására is. Gyakorlatot szerzünk, begyűjtjük a tapasztalatokat és tovább fogjuk folytatni. Szeretnénk, ha a Nyári Egyetemen azt a tudást és tapasztalatot hasznosítani tudnánk, amit már a nemzetközi hallgatók oktatásába, képzésébe bevontunk. Szeretnénk azt is, ha elvinnék jó hírét a Nyíregyházi Egyetemnek és Nyíregyháza városának. Kértem a hallgatókat, akik részesei a Nyári Egyetemnek, hogy használják ki a lehetőséget, ismerjék meg minden zegét-zugát a Nyíregyházi Egyetemnek, ennek a gyönyörű campusnak. Használhatják a sportinfrastruktúrát, és minden egyéb szórakozási lehetőséget is biztosítunk számukra. Megismerhetik a kultúránkat, az egyetemi szokásokat. Igaz, hogy most nincsenek hallgatók, de akkor is át tudjuk nekik adni azt, hogy hogyan élnek itt a nyíregyházi egyetemisták, és bízunk benne, hogy őket is köszönthetjük majd a nyíregyházi egyetemisták körében, vagy Nyíregyházán, családdal, turistaként – tájékoztatott Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja.

A megnyitó rendezvényen dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora köszöntötte a kurzusra érkező hallgatókat, valamint azokat is, akik már az intézményben tanulnak és csatlakoztak a képzéshez.

Tanulás és szórakozás egyben

– A Nyári Egyetemnek a lényege az lenne, hogy megmutatjuk a magyar kultúra szépségét és mélységét. A délelőtti időszakban egy viszonylag feszes nyelvtanulási lecke vár a hallgatókra. Eltérő szinten van olyan az érkezett hallgatóink között, aki elemi magyar nyelvi ismeretekkel rendelkezik, de természetesen egy magasabb szintű akadémiai nyelvtudás ettől nagyon távol áll, de igyekszünk a képességeiket fejleszteni – emelte ki Dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

A nyelvtanulás mellett természetesen számos kiegészítő program is várja a Nyári Egyetem hallgatóit. A délutáni időszakokban a város és a térség kulturális, sport és rekreációs világával ismerkedhetnek meg a külföldi tanulók. Az Ausztriából, Törökországból, Romániából, Horvátországból és Oroszországból érkező diákok mellé bekapcsolódnak a már itt tanuló angolai, Maldív-szigeteki és ukrajnai hallgatók is. Horvátországból érkezett a nyári egyetemre Simon Kovács, aki a hétfő délelőtti megnyitó eseményen elmesélte, hogy többször járt már hazánkban turistaként, most pedig egyetemistaként tért vissza.

– Szeretnék picit javítani a magyaromon, mert magyarul tanulok már pár éve, de nem rendesen. Zágrábban nincs sok lehetőség magyarul tanulni. Van egy magyar kultúrkör, és ott vagyok tag. Nekem nagyon tetszik, nemcsak Magyarország és a magyar kultúra, hanem a nyelv is, mert ez picit egzotikus. Úgyhogy nekem minden tetszik itt, az órarendek, a szállás, minden nagyon tiszta, rendes. Sok jó ötlet és lehetőség van itt Magyarországon – mondta el Simon Kovács.

A Tempus Közalapítvány támogatásával létrejött képzésen tizenöten vesznek részt két kurzusban, haladó és középhaladó szinten. A hétfő délelőtti eseményen elhangzott, a tervek szerint első, de nem utolsó alkalommal szerveznek Nyári Egyetemet Nyíregyházán.