Közlekedésfejlesztés – Helyszíni bejárás a Belső körút és László utca csomópontjánál
Fotó: Szarka Lajos

Április közepén kezdődött a Belső körút és László utca csomópontjában a jelzőlámpás forgalomszabályozás kialakítása. A munkálatok a tervezett ütemben zajlanak, hétfő délelőtt Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a kivitelezőkkel és a konzorciumi partnerekkel tartott helyszíni bejárást a csomópontnál.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata bruttó 821,89 millió Forint, 100 %-os, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Kerékpárút és csomópont fejlesztés Nyíregyháza területén II. ütem” című pályázat megvalósítására, mely a Fenntartható városi közlekedésfejlesztés című felhívás kapcsán került benyújtásra. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Alap társfinanszírozásában valósul meg. A Belső körút és László utca csomópontjában jelzőlámpás forgalomszabályozás kialakítása zajlik, itt tartott helyszíni bejárást Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a kivitelezőkkel és a konzorciumi partnerekkel.

Folytatódik a tíz éve indult közlekedésfejlesztési program

– Itt állunk a Belső körút és László utca csomópontnál, ami a tíz éve megkezdett nagy közlekedési csomópontfejlesztésünk újabb állomása. Tíz évvel ezelőtt a Szarvas utcán kezdtük, az Arany János utcán lévő körfogalom építésével. Itt pedig egy jelzőlámpás forgalomszabályozási csomópont építése zajlik. Többletsávok is épülnek, azért, hogy a Nagykörútra felkanyarodás biztosítva legyen a másik oldalról a Bujtosi-tó felé – emelte ki a helyszíni bejárás alkalmával dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Április közepén kezdődött a Belső körút és László utca csomópontban jelzőlámpás forgalomszabályozás kialakítása. A Belső körútra a Nagykörútról jobbra be- és jobbra ki kanyarodás lehetősége tervezett méretezett többlet forgalmi sávok kialakításával, a gyalogosok biztonságos átvezetése, meglévő gyalog és kerékpárúthoz történő akadálymentes kapcsolat biztosítása, a járdák és kerékpáros létesítmények akadálymentesítése valamint a csomópontokon történő átvezetése.

Biztonságban Nyíregyháza útjain

– Gondolunk a gyalogosok és a kerékpárutak biztonságos átvezetésére is. Mondhatni elég komplex fejlesztés ez is, de jól állunk, 50 százalékos a készültség és beszélve a kivitelezőkkel azt tudom mondani, hogy már csak hetek vannak hátra, hogy birtokba vegyük ezt a biztonságos, a közlekedés folyamatosságát nagyban elősegítő új csomópontot. Ha minden jól megy, augusztus második hetében ez megtörténik – tájékoztatott dr. Kovács Ferenc.

A pályázati program megvalósításával Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának az a célja, hogy olyan, a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési intézkedések valósuljanak meg, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető városi környezet kialakulásához, valamint az EU2020 és a Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia fenntartható fejlődésre és közlekedésre vonatkozó céljainak teljesüléséhez. A Belső körút és László utca csomópont kivitelezése várhatóan 2023 augusztusában fejeződik be.

Kapcsolódó galéria

Helyszíni szemle a László utcai kereszteződésben