Nyári diákmunka – Az önkormányzat 11. alkalommal teremt lehetőséget a fiatalok számára

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is részt vesz a nyári diákmunka programban. 2024. június 17-től van lehetőségük a diákoknak arra, hogy előzetesen regisztráljanak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályán, majd ezután a Polgármesteri Hivatal Jegyzői kabinet emberi erőforrás menedzsmentjén kell a konkrét jelentkezést megtenni egy adatlap kitöltésével.

Idén 11. alkalommal indult a „Nyári diákmunka 2024” program, amely lehetőséget teremt a fiatalok számára, hogy a szünidőben keresethez jussanak. A 16 és 25 év közötti nappali tagozatos, munkaviszonnyal és vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkező fiatalok kétféle diákmunkára jelentkezhetnek a program keretében: egyrészt önkormányzati, másrészt a mezőgazdaság, a turizmus, a vendéglátás és – újdonságként – az erdőgazdálkodás területén végezhető feladatokra. Az önkormányzati diákmunka esetében legfeljebb napi 6 órában, a többi esetben akár napi 8 órában is dolgozhatnak a fiatalok, július elsejétől augusztus végéig maximum két hónap időtartamban.

 „A program kettős célt szolgál. Egyrészt lehetőséget nyújt a fiatalok számára, hogy munkatapasztalatot szerezzenek és megismerkedjenek a munka világával. Másrészt fontos szempont, hogy nyáron kiegészítő jövedelemre tehetnek szert. Ez a két tényező együtt teszi rendkívül népszerűvé a programot. Örömmel jelenthetem, hogy önkormányzatunk idén is részt vesz a programban, és tíz helyszínen kínálunk munkalehetőséget a 16 és 25 év közötti nappali tagozatos fiatalok számára. Ezen helyszínek közé tartozik a Polgármesteri Hivatal, a kulturális intézmények, az óvodák és a múzeumok, valamint a közintézményeket működtető központ is. Így akár adminisztrációs munkát is végezhetnek azok, akiket ez a terület érdekel. A program tehát valóban lehetőséget kínál arra, hogy minden fiatal megtalálja a számára legmegfelelőbb munkát, ami tovább növeli a népszerűségét a fiatalok körében.” – mondta el Jászai Menyhért alpolgármester.

A munkáltatók számára elérhető bértámogatás összege szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként 244 500 Forint, míg szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 200 100 Forint lehet. Az önkormányzati diákmunka esetében a foglalkoztatóknak a munkabér 100%-át megtérítik bértámogatásként. Amennyiben a diákok napi 6 óránál rövidebb munkaidőben dolgoznak, a támogatási összeg arányosan csökken. A támogatás mértéke a munkabér 75%-a, amelyet legfeljebb 2 hónapig térítenek meg a foglalkoztatónak. A napi 8 óránál rövidebb munkaidős foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken. A munkáltatóknak mindkét támogatási formára vonatkozóan a járási hivatalok foglalkoztatási osztályán kell benyújtaniuk a munkaerőigényt és a kérelmet, még a tervezett foglalkoztatás megkezdése előtt.

 „Nagyon fontos, hogy az álláskeresők először a munkaügyi központban regisztráljanak, ahol igazolják, hogy nincs más munkaviszonyuk vagy vállalkozásuk. Így hivatalosan is nyilvántartásba kerülnek álláskeresőként, és ezután közvetíthetik őket munkalehetőségekhez. Miután itt megkapják az igazolást, be kell menniük az önkormányzathoz, ahol regisztrálniuk kell, és tájékoztatniuk kell őket arról, milyen típusú munkát szeretnének. Ezután iránymutatást kapnak arról, hogy hol tudnak elhelyezkedni. Tehát mindenképpen először a foglalkoztatási főosztályra kell menni regisztrálni, majd az ott kapott igazolással felkeresni a polgármesteri hivatalt. – tette hozzá Jászai Menyhért alpolgármester

A programban mintegy 3000 vármegyei diák vehet részt, amelynek megvalósításához a kormány a szükséges forrást biztosítja. Nyíregyházán az önkormányzatnál és egyéb intézményeinél leginkább adminisztratív munkát végezhetnek majd a diákok, például a múzeumban, könyvtárban, művelődési házban, óvodákban szerezhetnek munkatapasztalatot. A vármegyében dolgozhatnak továbbá a fiatalok strandokon, segédkezhetnek rendezvények megvalósításában, illetve szociális intézményekben is, például az intézmény területén sétálni kísérhetik az időseket, a velük való beszélgetésben, illetve adminisztrációs feladatokban. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata két turnusban szervezi meg a nyári diákmunkát július 8- tól július 29-ig és augusztus 1-től augusztus 22-ig. A program részleteit, valamint a szükséges dokumentumokat az www.munka.hu weboldalon találhatják meg az érdeklődők.