Nyaralás utasbiztosítással
Fotó: Illusztráció

Külföldre utasbiztosítás nélkül útnak indulni igen kockázatos, a koronavírus-világjárvány pedig még indokoltabbá teszi ennek megkötését. Az utazási irodákban azt mondják, a korábbi évekkel ellentétben, most már a betérők 90%-a rendszerint él is ezzel a lehetőséggel.

 

Akár már napi pár száz forintért is lehet utasbiztosítást kötni. Ennek pedig főleg most, a világjárvány idején nagy jelentősége van, hiszen számos új kockázat jött létre, amelyekre gondolnunk kell, ha külföldi utazást tervezünk. A biztosítók a járványhelyzetre reagálva ezért egyes utasbiztosításokat Covid-fedezettel egészítettek ki, amelyek anyagi segítséget nyújthatnak a koronavírussal kapcsolatos károk esetére.

A biztosítók is a Covid miatt változtattak az üzletpolitikájukon, és most alapból benne van a biztosításokban a Covid megbetegedés. Akár, hogy ha itthon kapja el valaki a betegséget, akkor az útlemondási biztosításban, illetve hogy ha kint kerülne kórházba, akkor a betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás, most már tartalmazza ezt is hangsúlyozta Bicsérdy Rita, a Sky Travel Utazási Iroda ügyvezető igazgatója.

A biztosító támogatására nemcsak abban az esetben számíthatunk, ha váratlanul megbetegszünk, vagy kórházi kezelésre szorulunk, hanem akkor is, ha a Covid miatt megszakad vagy meghiúsul az utazásunk. Bicsérdy Rita, a Sky Travel Utazási Iroda ügyvezető tulajdonosa azt mondja, a korábbi évekkel ellentétben most már a hozzájuk betérők 90%-a köt utasbiztosítást.

Azt gondolom, hogy most kevésbé kell tanácsolni az embereknek, hogy kössenek utasbiztosítást Covid alatt, mert most maguktól kérdeznek rá, hogy mi van, hogy ha itthon elkapják, mi van, hogy ha kint elkapják a betegséget. És emiatt most sokkal kedvezőbb az a helyzet, mint korábban: minden második embernek kötöttünk biztosítást, most azt lehet mondani, hogy 90%-ban kötnek utasbiztosítást.

A szakértők azt tanácsolják, a koronavírus-járványra tekintettel érdemes sztornó biztosítást is kötni, ami azt jelenti, hogy ha lemondják vagy lemondjuk az utat, akkor az utazás és a szállás költségeit téríti a biztosító. Egy ilyet pedig akár pár perc alatt megköthetünk és jelentős, akár milliós nagyságú összeget is spórolhatunk vele. Mindemellett nemcsak az utasbiztosításról érdemes tájékozódni indulás előtt, hanem a kiválasztott ország aktuális beutazási szabályairól is, hiszen még vannak desztinációk, amelyek akár oltási igazolványt és/vagy negatív tesztet is kérnek a külföldi vendégektől.