Nyakunkon az influenzajárvány

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az országban az elmúlt héten, az azt megelőző héthez viszonyítva kétszeresére, több mint 16 ezerre emelkedett, és ezzel átlépte a járványküszöböt. Az Országos Epidemilógiai Központ jelentése szerint az év első hetében valamennyi megyében nőtt az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Ez a szám Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyében volt a legmagasabb.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedést tíz területen, köztük Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében diagnosztizáltak. Megyénkből 74 háziorvos vesz részt a figyelőszolgálatban. Az év első hetében 100 ezer lakosra már 245 beteg jutott. Az elmúlt hat évben ilyen korai járványos küszöbszint átlépés nem volt Szabolcs-Szatmár-Beregben, tehát intenzíven kezdődött az influenza szezon. A megyén belül a betegek 35 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 18 százalék a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott. A megbetegedettek mintegy 39 százaléka gyermek, 8 százalékuk pedig 60 éven felüli volt.

A 20 laboratóriumba küldött légúti vizsgálati mintából 8 esetben találtak influenza vírust. A szakemberek szerint a fertőző megbetegedések terjedésének megakadályozása szempontjából fontos, hogy a klinikai tünetek megszűnését követően is pihenjünk még. Ugyanis a tünetek megszűnésével a kórokozók hordozása nem szűnik meg, így a visszaesés, a felülfertőződés bármikor megtörténhet. Az influenzás megbetegedések halmozódása miatt országosan eddig négy egészségügyi intézményben rendeltek el látogatási tilalmat. Nyíregyházán a Jósa András Oktatókórházban a szülészet-nőgyógyászati osztályon, a gyermekosztályon és az újszülött részlegen, valamint a krónikus belgyógyászati osztályon.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: internet)