Nyakunkon az allergiaszezon – Így érdemes felkészülni a következő időszakra!
Nyakunkon az allergiaszezon, bár a mérések nyomán már januárban, a mogyoró pollenjeivel kezdődik a monitorozás időszaka, és tart október 31-ig.

Dr. Szabó Tünde, gyakorló háziorvos, nemrégiben kinevezett megyei tisztifőorvosa összefoglalja a témával kapcsolatos tudnivalókat.

A pollenterhelés tér és időbeli eloszlását kiemelt fontosságú ismerni és követni, hiszen több tényezőt kell figyelembe venni, amikor a szakemberek feltárják az összefüggéseket, elvégzik az elemzéseket a lakosság egészsége védelmében.

Dr. Szabó Tünde megyei tisztifőorvos, a Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály vezetője így fogalmazott:

A tavasz beköszöntével sajnos megjelennek az allergiás megbetegedések, pláne azoknál, akik évről évre adott virágporra, pollenre allergiásak. Ez sajnos nemcsak a nyár végi időszakban, hanem egészen korán kezdődik, hiszen pl. a mogyoró már januárban megjelenhet a levegőben. Erről minden évben van pollenkimutatás, hogy melyik koncentráció mikor a legmagasabb, és erre oda kell figyelni.

Elsősorban azoknak, akik tudnak allergiájukról, de fontos a megelőző figyelem és tudatosság a veszélyeztetettek körében. A pollenmonitorozás hazánkban 19 állomáson folyik, többek között a megyében is. Nyíregyházán, a Népegészségügyi Főosztály telephelyén, az Árok utcai épület tetején, 15 méter magasságban üzemel a pollencsapda, mely naponta méri a pollenkoncentrációt, és szolgáltat adatot. A pollendobok adatainak leolvasása Budapesten történik.

Aki allergiás, az már előre gondolkozzon, és kezdje el azokat a gyógyszereket szedni, amiket szokott, hiszen a szezonnak van egy tetőzése, és utána maga a páciens is tapasztalja, hogy ezek a tünetek csökkenni fognak. Sajnos, aki allergiás, egyre több pollenre, egyre több anyagra lesz érzékeny. Ez egy ismert tény, de megfelelő odafigyeléssel ez is csökkenthető.

- fogalmazott a tisztifőorvos.

Jó tudni, hogy hajnali 5 és délelőtt 10 óra között a legmagasabb a pollenkoncentráció. Szellőztetni az esti órákban célszerű. Fontos a ruházat és az ágynemű napi, illetve gyakori cseréje. Ajánlott az allergiás embereknek naponta hajat mosni. Tudni kell, mik azok az élelmiszerek, melyek erősítik az allergiás reakciót. Ezt ismerhetik kereszt allergiaként, melyet például a görögdinnye okoz. Keressék a hivatal adatait és felvilágosító kiadványait!

És a fontosak között is a legfontosabb a parlagfű, melynek hazánkban rövid és középtávú védekezési akcióterve van, kormányhatározat rendelkezik annak irtásáról, az ellene való védekezés szabályairól.