Novemberben lehet új rektor a főiskolán

A vonatkozó jogszabályok és a Nyíregyházi Főiskola szervezeti és működési szabályzata rendelkezései szerint, ha a felsőoktatási intézmény rektori pályázata nem jár eredménnyel, értesíteni kell a fenntartó minisztériumot. A minisztérium a felsőoktatási intézmény részére egy új rektori pályázati kiírás szövegtervezetet küld, amelyet – a főiskola szenátusának jóváhagyása után – a minisztérium közzétesz az Oktatási és Kulturális Közlönyben. Ezzel újra elindul a rektorjelölt-választás.

Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Főiskola Igazgatási és Humánpolitikai Központjának vezetője elmondta: az egyébként sem rövid folyamat a nyári szünet miatt még hosszabbá válik. A minisztériummal egyeztetve azt szeretnék, ha minél gyorsabban megtörténne az új pályázat kiírása és minél előbb lezajlana az eljárás. A felsőoktatási intézmény új pályázati eljárásra vonatkozó dokumentációja jelenleg aláírásra vár, azt hamarosan megkapja a Nyíregyházi Főiskola. Amint megérkezik, azonnal a szenátus elé viszik a rektori pályázati kiírás tartalmát, s miután a szenátus megtette javaslatát, visszaküldik a fenntartó minisztériumhoz, amely megjelenteti az Oktatási és Kulturális Közlönyben. Ha beérkeztek a pályázatok, a Nyíregyházi Főiskolán összehívják a dolgozói fórumot, majd a pályázati anyagok a szenátus elé kerülnek, amely – hatásköréből adódóan – rektorjelöltet választ. Erre vélhetően szeptember vége felé kerülhet sor.

Amennyiben a szenátus szeptember végén megválasztja a rektorjelöltet, novemberben aláírásra kerülhet a rektori megbízás. Dr. Jánosi Zoltán rektori megbízása június végén lejár. A Nemzeti Felsőoktatásról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy a rektori tisztség átmeneti betöltetlensége esetén az általános rektorhelyettes látja el a rektori teendőket.

F. A.