November elejétől december közepéig érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást

A 45. héten 100 000 lakos közül 46 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, 5 influenza-gyanús betegtől származó légúti minta érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központba, valamennyi minta vizsgálata influenza-negatív eredménnyel zárult. Tehát még nincs jelen az influenza hazánkban. A betegség megelőzésének egyetlen hatékony eszköze a védőoltás. Az oltóanyag inaktivált, tehát nem élő vírust tartalmaz. November elején megérkeztek a háziorvosi rendelőkbe, december közepéig érdemes beadatni, két hét mire kifejti hatását.

Megkaptuk a védőoltásokat az ANTSZ-től. Én mindenkinek ajánlom. A vakcina ingyenesen elérhető a 60 év felettieknek és bizonyos rizikócsoportba tartozóknak. Aki ezen a körön kívül esik, a háziorvosi rendelőben felírathatja velünk az oltást, amit kiváltás után, mi térítésmentesen beadunk.

– mondta el Dr. Gulyás Gábor háziorvos.

Minden 60 évesnél idősebb személynek ajánlott az influenza elleni védőoltás, továbbá életkortól függetlenül a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőknek, pl. asztmás betegeknek, szív-, érrendszeri betegségben szenvedőknek, cukorbetegnek, krónikus máj- és vesebetegeknek, daganatos vagy más betegség miatt csökkent védekezőképességű személyeknek. A WHO szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy az influenza vírus változékonysága miatt nem lehet biztosan megjósolni az idei járvány súlyosságát, ugyanakkor egyetértenek abban, hogy az oltott betegek esetében még a részleges védettség esetén is enyhébben, gyorsabban zajlik le a megbetegedés, mint az oltatlanoknál.

 

Kanócz Rita