November 4-én nyílik a Rippl-Rónai-kiállítás a Jósa András Múzeumban

3 év, 4 nagy kiállítás és több száz kivételes értékű műtárgy. Sorra nyílnak a kulturális attrakciók Nyíregyházán. 2018-ban Seuso-kincsek, majd Munkácsy festményei, 2019-ben Szinyei Merse Pál alkotásai, idén pedig Rippl-Rónai műtárgyai érkeznek a Jósa András Múzeumba – jelentette be hivatalos Facebook oldalán dr. Kovács Ferenc polgármester. A kiállítás november 4-én nyílik és öt hónapon keresztül fogadja a látogatókat. (Megjelent a Nyíregyházi Napló október 16-ai számában.)

Másfél évnyi tervezés és előkészületi munka után, idén is kivételes értékű műtárgyakkal telnek meg a Jósa András Múzeum kiállítótermei, ráadásul idén – a korábbi nagy attrakciókkal ellentétben – három is. Az ilyen nagy volumenű alkotások fogadására alkalmas első emeleti, két termen túl ugyanis most már a földszinti kiállítóteremben is lesznek műtárgyak, méghozzá nem is akármilyenek: november 4-én nyílik a modern magyar festőművészet egyik vezéralakjának, Rippl-Rónai Józsefnek a kiállítása a Jósa András Múzeumban.

Folyamatosan érkeznek a műtárgyak

Dr. Rémiás Tibortól, a Jósa András Múzeum igazgatójától megtudtuk, a híres magyar festőnek 160 alkotása (köztük a „Szüleim negyven évnyi házasság után; Modelljeim kaposvári kertemben, Bánat c., vagy éppen szerelmét, Zorkát ábrázoló festmények) lesz látogatható 5 hónapon keresztül. Bár a kiállítás november 4-én nyílik, a műtárgyak már folyamatosan érkeznek a szabolcsi megyeszékhelyre, a legtöbb közülük, összesen 46, a Szépművészeti Múzeumból, valamint az Ernst Múzeumból, de gazdagítja majd a kiállítást a Kaposvári Múzeum gyűjteményének 24 alkotása, és magángyűjtők is – 69 az Antal-Lusztig Gyűjteményből – több festményt a Jósa András Múzeum rendelkezésére bocsátanak.

– A 160 műalkotás biztosítási értéke 4 milliárd forint, ami már önmagában is jelzi, hogy Rippl-Rónai festményei a mai világban mekkora értékkel bírnak. Az Antal-Lusztig Gyűjtemény anyagai egyébként már itt vannak a múzeumban, sok más helyről érkező festménnyel együtt, de vannak, amik még csak a jövő héten fognak érkezni, kiemelt biztonsági intézkedések mellett. Összességében is rengeteg biztonsági és műtárgyvédelmi előírásnak meg kell felelnünk, amelyekkel szerencsére mi már rendelkezünk is, hiszen a korábbi attrakciók miatt – Munkácsy, Seuso-kincsek, Szinyei – ezeket kiépítettük és fogadókészek vagyunk ilyen volumenű kiállítás megtartására – hangsúlyozta az igazgató.

160 alkotás, 3 kiállítóteremben

– Mivel nyáron egy új földszinti kiállítótermünk nyílt meg, így maga az összkiállítóterünk 200 négyzetméterrel bővült. Ezt most ki is fogjuk használni, hiszen Rippl-Rónai alkotásait 3 kiállítóte­remben mutatjuk majd be – folytatta az igazgató, hozzátéve, hogy a korábbiakhoz hasonlóan, a látogatáshoz, amire majd másfél óra áll rendelkezésre, most is szükség lesz előzetes regisztrációra.

– Hétfő kivételével mindennap fogadjuk majd a látogatókat, termenként egyszerre 25 főt, tehát összesen minden két órában 75 főt, hiszen három teremben kapnak helyet az alkotások.

Levegőtisztító berendezést is használnak

– Másfél évnyi tervezőmunka előzte meg azt, hogy hamarosan megnyithatjuk a Rippl-Rónai-kiállítást. Már a kezdetekkor azt mondtuk, hogy olyan 30–40 ezer látogatóra számíthatunk, de akkor még nem is gondoltunk a pandémiára. Persze, ez fölülírhatja a számításainkat, de nagyon fogunk örülni 20–25 ezer látogatónak is. A járvány miatti szabályok betartására egyébként folyamatosan figyelünk majd, betartatjuk a látogatók közötti előírt távolságot, kötelező lesz a szájmaszk viselése és működtetni fogjuk a levegőtisztító berendezéseinket is.

A kiállítás 2021. március végéig fogadja majd a látogatókat, keddtől vasárnapig. A műtárgyak megtekintése mellett persze most is lesznek kísérőprogramok, rögtön az első november 7-én, szombaton, amikor is egy Rippl-Rónai családi napra várják az érdeklődőket.