Növekvő turistaforgalom – Egyre népszerűbb úticél Nyíregyháza

Növekvő turistaforgalom – Egyre népszerűbb úticél Nyíregyháza

Nyíregyháza egyre népszerűbb úticél, az elmúlt évben több, mint 13 ezer éjszakával nőtt a belföldi vendégéjek száma, ez 2017-ben 121 ezer 713 volt. Ez azért is jelentős, mert a tavalyi évben érződött az Erzsébet Szálloda bezárásából adódó belföldi vendégéjszakák számának csökkenése.

2018-ban több új szálláshely is nyílt a városban, a Hotel Pangea 38 szobával, a Petra hotel 11 szobával, az M36 Panzió, 11 szobával és egy apartmanházzal, valamint további magánszálláshelyek is létesültek.

Furkóné Szabó Marianna a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit kft. ügyvezetője elmondta:

A KSH előzetes adatai alapján az elmúlt évben 10,1 százalékkal nőtt a Nyíregyházára érkező vendégek, 7,53 százalékkal pedig az általuk eltöltött vendégéjszakák száma az előző évhez viszonyítva a kereskedelmi szálláshelyeken. Ez számszerűen 195 ezer vendégéjszakát jelent. Ha ehhez hozzáadjuk a magánszálláshelyek adatait is, ami körülbelül 30 ezret jelent, akkor egyértelműen átlépjük a 200 ezres határt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó szállásdíj árbevétele elérte az 1 milliárd 570 ezer forintot, ez 12,62 százalékos növekedés az előző évhez képest. Egy szoba átlagára 14 149 forint volt.

A külföldi vendégek száma is pozitív tartományban van, meghaladta a 27 ezer főt, a közel 60 ezer külföldi vendégéjszaka szám gyakorlatilag azonos az előző évivel.

A legtöbb időt a Romániából érkezők töltötték Nyíregyházán, őket követik a szlovákok, a lengyelek, az ukránok és a németek. 2018-ban több tényező együttes hatásának köszönhető a növekedés. A folyamatos, intenzív közös marketing kampányok, az aktív social media jelenlét, és a belföldiek utazó kedvének növekedése is hozzájárult a pozitív eredményekhez. Még látványosabb az üzleti célú egyéb, korábban magán szálláshelyek vendégforgalma. 2011-ben a városba érkező vendégek 6307 vendégéjszakát töltöttek el az üzleti célú egyéb szálláshelyeken, 2017-ben már 31 193-at, vagyis ötszörösére nőtt a forgalom. Ez köszönhető a jogszabályi előírások következetes betartásának és az adózási fegyelem növekedésének is a magánszálláshelyeken.


Szoboszlai Tibor

Fotó: Kohut Árpád