Novák Katalin – Legyen divat a gyermekvállalás!

A mátészalkai származású Illés Boglárka köszöntötte a Még mindig a család? című programsorozat résztvevőit. Az államtitkár-helyettes felvezetőjében méltatta Novák Katalin munkáját.

Ő azt a katedrálist építi, amely biztonságos otthont nyújt minden családnak. Biztonságos otthont nyújt a magyar nemzetnek, nemzetünknek.

– szögezte le Illés Boglárka.

Csak felelősen!

A migráció és a bevándorlás támogatása helyett a felelős gyermekvállalás támogatásával kívánja megoldani a kormány a népesség csökkenését – erről már Novák Katalin beszélt Mátészalkán. Az EMMI család és ifjúságügyért felelős államtitkára arról számolt be, hogy Magyarországon 1981 óta fogy a népesség, 2011-ben pedig eljutott a mélypontra az ország termékenységi mutatója. A kormány ennek megfékezésére pedig nem külső forrásokhoz szeretne nyúlni, hanem különböző kedvezményekkel igyekszik növelni a gyermekvállalási kedvet. Emellett a családtámogatásokat a munkához kötötték.

Ez nemcsak arról szól, hogy segély helyett munkát adjunk és nemcsak arról szól, hogy elvárjunk, hogy mindenki tegye hozzá a maga részét. Ahhoz, hogy előre haladjon ez az ország, az is fontos, hogy a gyerekek mit látnak. Pont ebben a régióban nőtt fel egy generáció úgy, hogy a szüleiket soha nem látták munkába menni. Voltak olyan gyerekek, akik úgy nőttek fel, hogy megszokták, hogy a szülők munkanélküliek.

– hangsúlyozta Novák Katalin.

Divat legyen a gyerek!

Novák Katalin hozzáfűzte, a kormány megduplázta a családok támogatását, ami Európában is kiemelkedőnek számít, mert eléri a GDP 5%-át. Az államtitkár kifejtette, a kormány többek között az ingyenes étkeztetéssel, tankönyvekkel, Erzsébet táborokkal, a Nők40 programmal is támogatja a gyermekvállalást. Emellett a munkahelyek létesítése is kiemelt cél, mert a munkavállaláshoz kívánják kötni a családi kedvezményeket. Ilyen a családi adózás bevezetése. Az államtitkár végül azt mondta, az a cél, hogy újra divat legyen gyermeket vállalni.

 

Z. Pintye Zsolt