Nőtt a házasságkötési kedv
Többen kötöttek házasságot 2016-ban, mint az azt megelőző esztendőben Nyíregyházán. Nőtt a bejegyzett élettársi kapcsolatok száma, továbbá apasági nyilatkozatot is jóval többen tettek, mint a korábbi években.

"Életem szerelmével szeretném összekötni az életemet."

Talán a legjobb válasz arra, hogy az utóbbi években miért döntenek egyre többen a házasságkötés mellett.... A szerelmesek leginkább májusban, júliusban és augusztusban mondják ki a boldogító igent, de az utóbbi években egyre többen választják az első őszi hónapot, a szeptembert. A statisztika szerint az utóbbi néhány évben megfigyelhető, hogy nő a házasulási hajlandóság.

A házasság mellett egyre népszerűbb az együttélés is. A jelenleg hatályos jogszabály szerint az anyakönyvvezető előtt csak azonos neműeknek van lehetőségük együttélés formájában hivatalossá tenni kapcsolatukat. A különneműek az együttélést közjegyzővel jegyeztethetik be. Az együttélések nagy számára utal, hogy jóval többen tettek az elmúlt esztendőben apasági elismerő nyilatkozatot gyermekszületés kapcsán. Sajnos nem csak a házasságkötési kedv mutat növekvő tendenciát. A bíróságokon sok a bontóper is.

Az anyakönyvi hivatal a válásokról statisztikát nem készít ugyan, de a téli hónapokban amikor kevesebb a házasságkötések száma, sokkal szembeötlőbb a válások emelkedése – mondja az anyakönyvvezető. Akik azonban úgy döntenek, hogy összekötik életüket, nem árt ha tudják, hogy a tervezett esküvő előtt maximum 1 évvel, de legalább 30 nappal lehet bejelenteni a házassági szándékot. A házasulandók az anyakönyvi hivatalba már érvényes személyazonosító okmányokkal érkezzenek. Amennyiben nőtlen, vagy hajadon nem kell a családi állapotot igazolni, aki azonban már elvált vagy özvegy, ezt a szükséges dokumentumokkal is alá kell támasztania. A további felmerülő kérdésekkel kapcsolatban az anyakönyvi hivatalok munkatársai telefonon és személyesen is rendelkezésre állnak.

Piszár Tünde