Nőtt a foglalkoztatottság Magyarországon

Az elmúlt 5 évben folyamatosan nőtt a foglalkoztatottság. 2010 elejéhez viszonyítva több mint fél millióval több munkavállaló van Magyarországon. 2015-ben folyamatosan csökkent a munkanélküliek aránya is. Tavaly év elején közel 350 ezer ember keresett munkát, addig év végén már csak 280 ezren. Egyre többen helyezkedtek el a gumi- és műanyagiparban, a versenyszférában és a vendéglátásban.

 

Pár év alatt harminchárommal nőtt a foglalkoztatottak száma

 

Baktalórántházán üzemel egy szálloda, amely családi vállalkozásként működik 1997-től. Akkor 7 alkalmazottal dolgoztak, jelenleg 40 főt foglalkoztatnak. Az elmúlt időszakban több új munkavállaló állt a konferencia központ kötelékébe.

Krivács András, a Fenyves Szálloda és Konferencia Központ szállodaigazgatója elmondta, az elmúlt egy évben nyolc fővel nőtt a munkavállalók száma Baktalórántházán. Hozzátette, azért volt rá szükség, mert a turizmus egyre dinamikusabban fejlődik és az elmúlt egy évben nagyon jól teljesített. Nemcsak országosan, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Az utóbbi időszakban marketinges feladatokra, szobaasszonyi teendőkre, illetve a wellness centrum üzemeltetéséhez kerestek munkaerőt.

 

Ha van munkahely, nem kell külföldre menni

 

Szegfű Henrietta, a Fenyves Szálloda és Konferencia Központ szobaasszonya azt mondta, nagyon régóta keresett munkahelyet. Jelenlegi állását meghirdették, és nagyon örült annak, hogy felvették, mert így nem kell külföldre menni dolgozni és a családjával lehet.

A baktalórántházi szálloda igazgatója azt mondta, sok esetben nehéz megfelelő munkaerőt foglalkoztatni, hiszen idegen nyelveket beszélő pincért, baristát és felszolgálót nehezebben találnak. A turizmus fejlődésének köszönhetően a közeljövőben további 4-5 fővel szeretné bővíteni a munkavállalóinak létszámát a konferencia központ.

M. E.