Nőnapi irodalmi délután Nyíregyházán

A Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület az első ilyen, hagyományteremtő programját 2012-ben szervezte. Céljuk az volt, hogy ezen a napon a női írókat, az írónőket állítsák fókuszba. Az idei rendezvényre három vendéget hívtak. Vass Virág újságírói munkája mellett hét könyvet jelentetett meg, melyekben természetesen ott vannak a nők is. Ábrázolásuk során szeretne a sztereotípiákon túllépni, reméli, hogy a hősei karakterek, hiszen a nőiséget nagyon sokféleképpen lehet megélni, ezt szeretné regényeiben bemutatni.

A NŐISÉG SOKSZÍNŰSÉGE

Erdős Virág munkásságában a korai versek után a próza és a drámai művek kerültek előtérbe, tizenegy kötete jelent meg.

További képekért kattintson a fotóra!

Mint elmondta, ő nem egy tipikus női író, akinek egyetlen témája, hogy milyen nőként élni a világban. Persze műveiben is előbukkannak a nők, kicsit ironikusan, viccesen.

A NŐ-FÉRFI KAPCSOLAT

Ferenczik Adrienne, a Nyíregyházi Televízió munkatársa eddig három regényt írt, ezekben kiemelt szerepet kap a nő-férfi kapcsolat. Hangsúlyozta, szerinte a két nem egymás nélkül nem létezhet. Nagyon sokféle nő megjelenik a regényeiben, a bevállalós és a lavírozó is. A témákban széles a paletta, szerelem, kapcsolat, munkahelyi és családi problémák, minden megjelenik a könyveiben.

HANGULATOS DÉLUTÁN

A jó hangulatú beszélgetésen az írónőket Gerliczki András irodalomtörténész faggatta írói munkájukról, mindennapjaikról. A nőnapi irodalmi délután színesítésében közreműködött Illyés Péter előadóművész, a Nyíregyházi Hölgykoszorú Kazár Ticiána vezetésével, valamint a Milord együttes.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Kohut Árpád)