Nő a parlagfű koncentrációja

A parlagfű pollenkoncentrációja a jövő hét végén több helyen is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A pollenre érzékenyek már számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére. Nyíregyházán a közterület felügyelet szakemberei folyamatosan járják a várost, és figyelmeztetik azokat a telektulajdonosokat, ahol parlagfüvet találnak. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelezte, folyamatosan nő a parlagfű pollenkoncentrációja. Az allergiás tünetek erősségének mérséklésére javasolják, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállításáért. Idén a parlagfű tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban veszi kezdetét, ekkor már országszerte tüneteket okozhat a virágpora. A csapadékos időjárás viszont kedvezett a növénynek, így több van belőle, mint egy évvel ezelőtt. Nyíregyházán folyamatosan járják a várost a közterületfelügyelők, és figyelmeztetik azokat a telektulajdonoskat, ahol nagy mennyiségű parlagfüvet találnak. 

A szezon erősségét nagyban befolyásolja az augusztusi és szeptemberi időjárás. A pollenterhelést a tartós, esős időszakok átmenetileg visszavethetik, de a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.  A földhasználóknak jogszabályban előírt kötelezettsége a parlagfű levágása.  

A lakosság által észlelt parlagfüves területek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vagy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület oldalán keresztül könnyen bejelenthetők.