Nincs vízhiány a térségben – Nyíregyházán nem kell korlátozásokra számítani

Nincs vízhiány Nyíregyházán és a térségében, ahol a Nyírségvíz biztosítja a szolgáltatást – nyilatkozta Galambos Sándor, a társaság műszaki vezérigazgató-helyettese. A kánikula napjain a város vonatkozásában a vízfogyasztás a duplájára, több 30 ezer köbméterre nőtt napi szinten.

Solymár, Budakalász és Pomáz – ezekről a településekről többször is beszámolt az országos sajtó, hogy átmeneti vízhiány lépett fel. Az első cikkek után sorra jelentek meg a beszámolók hasonló esetekről más településeken, például Szentendrén és Gödöllőn is vízfogyasztási korlátozások léptek életbe.

Nincs probléma a térségben

Nyíregyházán azonban nem kell a vízhiánytól tartani – ezt a Nyírségvíz műszaki vezérigazgató-helyettese erősítette meg.

Megnyugtatom a lakosságot, a Nyírségvíz Zrt. működési területén megfelelő vízbázis kapacitások, illetve tisztító kapacitások állnak rendelkezésünkre. 91 településen szolgáltatunk több mint 350 ezer embernek egészséges ivóvizet. Egy normál meleg napon Nyíregyháza vonatkozásában 15 ezer köbméter körüli volt a vízigény, a nagyon meleg, kánikulai napokban ez duplájára, több mint 30 ezer köbméter/napra növekedett.”nyilatkozta Galambos Sándor.

Megnőtt a fogyasztás

Ha a teljes szolgáltatási területet nézzük, akkor egy normál meleg napon 38 ezer köbméter ivóvízre volt szüksége a lakosságnak, a kánikula napjain viszont meghaladta a 75 ezer köbméter/napot is.

Jelen pillanatban olyan hetven százalékos terheltsége van az ivóvizes rendszereinknek, tehát még bőven van kapacitásunk, amivel ki tudjuk szolgálni az igényeket. Egy nagyon-nagyon meleg kánikulai nap sem jelentkezne semmi gond a fogyasztók vonatkozásában, mert tudunk szolgáltatni. Természetesen kisebb hibák előfordulhatnak, ezt a lakosság csak abban venné észre, hogy néhány órára esetleg nem tudunk olyan nyomáson ivóvizet biztosítani, mint a megszokott, illetve esetleg a mennyisége is néhány órára kiesést jelent. Egyéb más problémát ma nem látunk, hogy felmerülhetne.”tette hozzá a Nyírségvíz Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

Az ivóvízfogyasztás 1-2 hét alatt nőtt duplájára nőtt a Nyírségvíz szolgáltatási területén, a vízminőségben ez viszont nem látszik, hiszen a folyamatos vízelvétellel megfrissül a hálózat is.