Nincs vége az influenzajárványnak

Már az év végén is kimagaslóan sok volt megyénkben az influenzaszerű megbetegedések száma. Karácsony előtt pedig átlépte a járványküszöböt is. A téli szünet kedvezően hatott a járvány alakulására, így a fertőzöttek száma az ünnepek alatt átmenetileg csökkent. Az iskolai szünet után azonban – annak ellenére, hogy az ANTSZ elrendelte az oktatási intézmények fertőtlenítő nagytakarítását – fokozatosan nőtt a megbetegedési gyakoriság. A legfrissebb adatok szerint a influenzaszerű tünetekkel az orvosnál megjelentek közel 50 százalék a 15 éven aluli gyermekek, 32 százaléka 15 és 34 év közötti fiatal felnőttek, a 35-59 éves korcsoportba a betegek 14 százaléka tartozik, 6 százalék pedig a 60 éven felüliek közül kerül ki.

– Nálunk a járvány hamarabb beindult, ezért nagy valószínűséggel ott vagyunk az élmezőnyben. Tehát terjed a vírus és ezt az influenza H3N2-t, ami alapján ezt az A-típust beazonosítják és ami benne van most a védőoltásban, azt a típust észleljük legalábbis a megyénkben terjedni. Mondhatjuk, hogy a védőoltás hatékony, nagy valószínűséggel védi is a lakosságot a most keringő influenza ellen. Ahol még nincsen igazán járvány, ott ez ajánlott is – mondta dr. Salzmann Marianna főosztályvezető, megyei tisztifőorvos.

A szakember az influenza további terjedésének megakadályozása érdekében azt javasolja, hogy aki biztosan tudja, hogy megfertőződött, vagy ha az influenza tüneteit, mint például a láz, hidegrázás, végtagfájdalom, fejfájás észleli magán, ne menjen közösségbe, se iskolába, se dolgozni. Ha valaki megbetegedett, nagyobb mennyiségű C-vitamin fogyasztása javasolt, valamint a betegek rendszeresen használjanak papírzsebkendőt, gyakrabban mossanak kezet, a kórokozók ugyanis a 0 fok fölötti hidegben sokkal ellenállóbbak, ugyanakkor a vegyszereket és a forró vizet nem jól tűrik. Továbbá kerüljék a zsúfolt helyeket, sűrűbben szellőztessenek és az egyébként szokásos üdvözlési formákat se gyakorolják, mint például a kézfogás vagy a puszi!

Piszár Tünde

(Fotó: internet)