Nincs többé szán-a-lom!

Tavaly még több hétvégén keresztül halomban állt a háztartásokból kikerült limlom Nyíregyháza utcáin. A város belterületein idén is ugyanígy tornyosulnak majd a kacatok, de már csak egyetlen napon. A külterületeken viszont nem halmozódnak fel az ócskaságok. Nyíregyházán ugyanis változott a lomtalanítás rendje.

A szabolcsi megyeszékhelyen minden évben megtartják a tavaszi lomtalanítást. Eddig több hétvégét jelöltek ki arra, hogy a lakosság megszabadulhasson a háztartásokban feleslegessé vált limlomoktól. Idén is begyűjtik ezeket a hulladékanyagokat, de a város külterületein már nem a megszokott módon. A külső területeken nem jelölnek meg hétvégi napokat a lomtalanításra, a kidobott kacatokat egy-egy megjelölt hétköznapon a kommunális hulladék szállításával egy időben, ugyanazzal a járművel viszik el.
– Felméréseket végeztünk, hogy a lomtalanítás során mennyi hulladék keletkezik – mondta Petró Árpád, a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Azt állapítottuk meg, hogy a külterületeken a lakosság által kidobott limlomot a rendszeresített hulladékgyűjtő járat során be tudjuk gyűjteni. Ez a módszer egyrészt költséghatékony, hiszen egy mozdulattal egyszerre két tevékenységet is el tudunk végezni, másrészt, a város összképe miatt is fontos, mert köztudott, hogy egy-egy lomtalanításkor az illetéktelen hulladékelszállítás miatt nem éppen a legtisztább képét mutatja a város. A tavaszi lomtalanítás már megkezdődött, elsőként a bokortanyákról szállítottuk el a kommunális hulladékkal együtt a háztartásokból kikerült lomokat. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy egyes területeken így 50 százalékkal is megnőtt az elszállított hulladék mennyisége.

A lomtalanítás a következő napokban folytatódik. Március 18-án Felsősimáról, március 19-én Nyírszőlősről viszik el a hulladékgyűjtő edények mellé kitett ócskaságokat, március 23-án Alsóbadúrból és Bálintbokorból, március 25-én Kistelekiszőlőből, március 26-án Borbányáról, Kőlaposról és Ilonatanyáról szállítják el a hulladékanyagokat. Sóstófürdőn március 26-án és 27-én lesz lomtalanítás, április 2-án pedig Butykáról és Rozsrétről viszik el a kitett lomokat. Nyíregyháza belterületén március 28-án tartják meg a tavaszi lomtalanítást. Ez a már megszokott módon történik. A városlakókat arra kérik, hogy a feleslegessé vált tárgyakat szombaton a gyűjtőpontokon helyezzék el. A lomtalanításkor a közterületre nem helyezhető ki építési és bontási hulladék, veszélyes hulladék, elkülönítetten gyűjthető újrahasznosítható anyag és biohulladék. A lomokat a közterületen úgy kell elhelyezni, hogy az a jármű- és gyalogosforgalmat ne akadályozza, a szállító járművel jól megközelíthető legyen, és a környezetet ne károsítsa.

F. A.


Lomtalanítás:

Március 18. Felsősima

Március 19. Nyírszőlős

Március 23. Bálintbokor

Március 25. Kistelekiszőlő I.

Március 26. Borbánya II., Kőlapos, Ilonatanya, Sóstófürdő II.

Március 27. Sóstófürdő I.

Március 28. Nyíregyháza belterület:
Belváros, Malomkert, Bujtos, Felsőpázsit, Hímes, Huszártelep, Jósaváros, Kertváros, Korányi kertváros, Oros, Örökösföld, Érkert

Április 2. Butyka, Rozsrét