Nincs kanyarós beteg Nyíregyházán

– Félünk a kanyarótól – mondja Kanalas Éva, miközben babakocsiban tolja háziorvoshoz két éves lányát. A fiatalasszonyt az orvosa arról értesítette, hogy a gyereknek kanyaró elleni védőoltást kell kapnia. – Tegnap nálunk járt a háziorvos, és kérte, ma mindenképp vigyük el gyermekünket, hogy megkapja a kanyaró elleni oltást – tette hozzá az édesanya.

 

Azért ajánlják a háziorvosok az oltást, mert a múlt héten öt kanyarós kisgyereket szállítottak a nyíregyházi kórházba. A fertőzöttekről azt lehet tudni, hogy román kereskedők gyerekei és az egyiküket súlyos állapotban szállították a kórházba. A kanyarós gyerekeket a Jósa András Oktatókórház infektológiai osztályán ápolták. Olyan gyógyszereket kaptak, amitől jobban lettek, még az a gyerek is, aki súlyos állapotban került a kórházba, így aztán néhány nap múlva ki is engedték őket.

 

Ma derültek ki a részletek

 

A nyíregyházi kórház közleményt adott ki az esetről. Ebben azt írják, hogy július 29-én négy gyereket szállítottak kanyarós megbetgedéssel a kórház sürgősségi osztályára, majd másnap még egy gyermeket hasonló tünetekkel. Mindannyian román állampolgárok, korondi származásúak. Életkorukat tekintve a legfiatalabb 6 hónapos, a legidősebb pedig 6 éves. Védőoltásban nem részesültek, mivel Romániában a kanyaró elleni védőoltás nem tartozik a kötelező oltások közé. A gyerekek a múlt hétvégén gyógyultan távoztak az intézményből, így a Nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban jelenleg nincs kanyarós beteg. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tisztifőorvos közölt információkat a történtekről.

 

Romániából hurcolták be a kanyarót

 

Dr. Salzmann Marianna elmondta, a gyerekek ideglenesen voltak Nyíregyházán, a fertőző betegséget pedig még Romániában kapták el.  – A megbetegedetettek állandó magyar lakcímmel nem rendelkeztek, egy maghatározott közösségben élnek. Magyországi tartózkodásuk idején nyíregyházi szálláshelyet vettek igénybe. Ezek alapján a gyerekek a gyermekosztályon „kohorsz izolációval”, azaz külön kórteremben, külön személyzettel, a higiénés feltételek biztosítása mellett lettek elkülönítve. A betegekkel érintkezettek felderítésére a bejelentés napján sor került. Másnap a civil lakossággal kontaktusba kerültek oltása is megtörtént – olvasta fel a hivatalos közleményt Salzmann Marianna, megyei tisztifőorvos.

 

Nem tartanak járványtól

 

– Tehát nem csak a civileket, hanem a gyerekekkel kapcsolatba került munkatársakat is beoltják – hangsúlyozta az ÁNTSZ tisztifőorvosa. Arról is tájékoztatást adtak, hogy a román-magyar határ közelében folyamatosan szűrik az egészségügyi dolgozókat, és ha szükséges, kanyaró elleni védőoltást is kapnak. A tisztiorvosi szolgálat ezért nem tart egy esetleges kanyaró járvány kialakulásától.

 

Z. Pintye Zsolt