Nézőbarát lesz az új BUSZACSA

Ennek kapcsán, a nemsokára induló beruházás részleteiről, és arról, hogy hol játszhatják mérkőzéseiket felnőtt csapataink, Kósa Árpád, a Nyíregyházi Sportcentrum Kft. ügyvezetője nyilatkozott a Nyíregyházi Televízió Híregyháza című műsorában.

Azzal kezdte, hogy a beruházás elsősorban a felnőtt csapatok felkészülését nehezíti majd, hiszen mindenki más, aki a BUSZACSA-ban élte az életét, áthelyeznek, beleértve az irodabérlőktől a különböző csoportfoglalkozásokig mindenkit. – A csapatok elhelyezése a legnehezebb – mondta a cégvezető. – Más városokban egy sportcsarnok felújítása azt is eredményezte, hogy a mérkőzéseket más településen kellett megtartani, de ezt Nyíregyházán szeretnék elkerülni. Az a legfőbb cél – emelte ki Kósa Árpád –, hogy csapataink hazai pályán játszhassák a mérkőzéseiket. Nyíregyháza ebből a szempontból is jó lehetőségekkel rendelkezik, hiszen modern tornatermek, kisebb csarnokok is állnak a sportolók rendelkezésére – tette hozzá.

– A szakszövetségek azonban úgy állapították meg, hogy a Bem József Általános Iskola sportcsarnoka lesz a legmegfelelőbb a bajnokságok lebonyolítására, melyet úgy kell átalakítani, hogy a felnőtt csapatok is akkreditációt kapjanak a mérkőzések megtartására. A felújításra viszont pályázni kellett a szakszövetségekhez – kezdte a folyamat ismertetését –, azt el kellett nyerni, amely meg is történt. Ezt követően kezdődhet a csarnok alkalmassá tétele a versenyekre. Mindennek augusztus végére meg kell történnie – mondta. Bár sokan mondhatják, hogy ez a csarnok nemrégiben lett felújítva és tökéletesen alkalmas a sportolásra, de az akkreditációs folyamat – főleg felnőtt csapatok esetében – számos olyan dolgot ír elő, amelynek meg kell valósulnia. A cégvezető néhány példát is említett: kosárlabda-mérkőzések esetében 1200 férőhelyes nézőtér kell. Ennek megvalósítása ebben a tornateremben nem is olyan egyszerű. Olyan leengedhető kosárpalánk is szükségszerű, melyhez a tetőstatika megerősítésére is szükség van. Ehhez viszont olyan palánkfényt kell alkalmazni, mely eddig még soha nem volt Nyíregyházán. – Tehát még fejlesztést is kilátásba kell helyezni, a cél elérése érdekében – hangsúlyozta.

 

Multimédia és kényelem

 

Bár Kósa Árpád addig nem szívesen nyilatkozik a BUSZACSA felújítása következő ütemének részleteiről, amíg nem írják alá a kivitelezői szerződést, néhány dolgot azért elárult. Elmondta: a fejlesztésnél a legfontosabb, hogy nézőbarát legyen az épület. Ennek érdekében az új BUSZACSA-ban kiszolgálóegységet alakítanak ki az emeleten a nézőtérnél. A korábbi büfét kávézóvá alakítják és jó időben nyáron, akár a teraszon is fogyaszthatnak a vendégek a mérkőzések szünetében. Szintén a nézők kényelmét szolgálják majd azok a multimédiás eszközök, tévékészülékek, nagy kivetítők, amelyek nemcsak a tájékozódást segítik majd, hanem a szórakoztatást is. Kósa Árpád arról is beszélt, hogy szeretnének fix kamerákat letelepíteni a csarnokba, mely nemcsak a versenyzők mutatóit méri edzésen és mérkőzésen, hanem a nézőknek is számos szolgáltatást nyújt. De emellett bemelegítő-termekkel, konferenciákhoz használható konzolokkal bővül az épület. A széksorok is teljesen újak lesznek és kibővül a nézőtér is, például VIP boxokkal. Kósa Árpád szerint: a felújítás után egy más színvonalú, a kor igényeinek megfelelő BUSZACSA fogadja majd a rendezvényeire érkezőket.