Népzenészek sikere

Iskolai tanszaki és területi válogató előzte meg a VIII. Országos Népzenei Versenyt, amelyen a vikáros népzenész növendékek több elismerést kaptak. A diákok egy része már több éve tanulója a Zeneiskolának, de olyanok is voltak, akik először álltak szakmai zsűri előtt. Választott hangszerük, a citera mellett az iskola keretein belül énekelni is elkezdtek. Az országos versenyen a jelenleg 7 tagú Vikár Kamarakórus 3. helyezést ért el, Lipcsei Hajnalka pedig szólóban indult és egyéni különdíjban részesítette a népzenekutatókból, népzene tanárokból álló zsűri.

 

Verseny három évente

 

Hajdú Ágota, a Vikár Sándor Alapfokú Művészeti Iskola népzene tanára elmondta, három évente rendezik meg ezt az országos versenyt, ami a legfontosabb versenyünk. A tanárnő hozzátette, azért nagyon lényeges, mert a kamarában több gyereknek volt lehetősége részt venni és szólóban is meg tudták mutatni tehetségüket.

A diákok mellett felkészítőjük, Hajdú Ágota tanári különdíjat kapott a VII. Országos Népzenei Versenyen. Az elismerések mögött rengeteg munka van. Az évek óta tartó zeneiskolai képzésnek köszönhetően a növendékek zenei készségszintje mára már olyan, hogy azt bátran megmutathatják a különböző fellépéseken és versenyeken. A tanulók hetente kétszer 45 percben szolfézst, és népzeneismeretet tanulnak, majd kamaraórán sajátítják el az éneklés művészetét. Hajdú Ágota és növendékeinek felkészülését Fekete Krisztián és Dezsőházi Tamás segítették.

ME.