Néptánc és népdaléneklési verseny

Idén 30 településről 320 népdalos és néptáncos diák jelentkezett a Vécsey-Vásárhelyi Kamara Néptánc és Népdaléneklési Versenyre. 18. alkalommal tartották meg a megmérettetést Nyíregyházán, amely az évek során országos versennyé nőtte ki magát.

 

HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS MEGMÉRETTETÉS

 

– A hagyományok tisztelete, ápolása nagyon fontos számunkra – mondta Ugyan Attila,
a verseny szervezője. – Ezt a versenyt nagyon értékes dolognak tartjuk és igazából egyedi is Magyarországon, mert a felnőtt korosztály számára van kamarafesztivál, amit Zalaegerszegen rendeznek meg, de a gyerekek és a fiatalok számára nincs másik ilyen megmérettetés. Ezért gondolták annak idején az alapítók, hogy megszervezik ezt a fesztivált, mi pedig szívesen folytatjuk ezt a hagyományt immár 18 éve.

 

További képekért kattintson a fotóra! 

34 NÉPTÁNCKOREOGRÁFIA ÉS 68 NÉPDAL PRODUKCIÓ

 Az idei versenyen a néptánccsoportok 34 produkcióval álltak zsűri elé.
– Nagyon szeretem a néptáncot – mondta Kuli Bence, aki Hajdúnánásról érkezett a versenyre. – Sokat tanulhatok, és ez egyben sport is.

A szakmai zsűri 68 népdal produkciót nézhetett meg. A versenyzőknek két dalcsokrot kellett elénekelniük, a kötelező mellett szabadon választott dalokkal is megmutathatták, hogyan tudnak énekelni.

– Azért szeretem a népdalt, mert úgy érzem, önmagam vagyok benne, tudok mosolyogni, és amikor énekelek, boldog vagyok – mondta Kovács Kinga Anita, aki Bagamérból jött, és életében most először állt zsűri elé.

A versenyen legkiválóbb teljesítményt nyújtott népdalénekeseket és néptáncosokat a zsűri szakmai díjjal jutalmazta.

F. A.