Népszerű volt a BikeSafe program Nyírpazonyban – Több mint 50 kerékpárt rögzítettek

Több mint 50 kerékpárt rögzítettek az országos nyilvántartási rendszerben.

A Nyírpazonyi Nők Klubja szervezésében 2019. augusztus 14-én Nyírpazony Nagyközség Önkormányzat támogatásával lehetőség nyílt a helyi lakosok részére kerékpárjaik ingyenes regisztrációjára. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai alig 4 óra leforgása alatt több mint 50 biciklit rögzítettek a BikeSafe vagyonvédelmi programban. A kerékpárlopások felderítésének egyik leghatékonyabb eszköze egy egységes nyilvántartási rendszer, ahol a bicikliket egy központi adatbázisban, egyedi azonosító jeleikkel együtt regisztrálják. A BikeSafe célja a kerékpárok legfontosabb adatainak és fotóinak nyilvántartásba vételével a bűncselekmények megelőzése, az eltulajdonított kerékpárok azonosításának, a lopások felderítésének elősegítése.

Fogadják meg az alábbi tanácsokat:

1. Bár százszázalékos biztonság nem létezik, egy jó minőségű kerékpárlakattal, megfelelő helyre lezárt biciklit kevéssé valószínű, hogy el tudnak lopni.

2. Közterületen a biciklit lehetőleg forgalmas (este kivilágított) helyen, fix ponthoz lakatolja hozzá úgy, hogy arról ne lehessen leemelni. Ha van kialakított kerékpártároló, akkor ahhoz rögzítse!

3. Társasházak folyosója helyett az erre a célra kialakított zárható kerékpártároló helyiséget vegye igénybe! Lépcsőházban, tároló- vagy pincehelyiségben is keressen szilárd rögzítési pontot!

4. A kerékpárlakatok ára (és gyakran súlya is) egyenes arányban áll biztonsági jellemzőikkel. A vékony sodrony-lakatok csak másodpercekre nyújtanak védelmet a felkészült tolvajjal szemben. A legjobbak az edzett acélból készült vágás-biztos láncok, vagy az úgynevezett U-lakat. Utóbbiak ára magasabb, de egy drágább kerékpár védelme érdekében érdemes megfontolni beszerzésüket!

5. Drágább kerékpárról készítsen fényképet, alvázszámát jegyezze fel, vagy regisztrálja biciklijét a rendőrség által elindított "BikeSafe" vagyonvédelmi programban!

 

Forrás: police.hu