Népszerű a Pilates torna

A Pilates torna a 19. század óta létező testformáló módszer, amely hazánkban sokáig nem volt ismert. A mozgástechnikát a német Joseph Hubertus Pilates fejlesztette ki és Controll-nak nevezte el, azonban mindenki csak Pilates tornaként emlegette, így ezen a néven terjedt el később. A Pilates torna kezdetben Európában nem talált nagy népszerűségre, így a mester kiment Amerikába, ahol rövid időn belül számos követője akadt. Ez a fajta mozgástechnika sokáig a sztárok alakformáló módszere volt.

18 ÉVE MAGYARORSZÁGON

Magyarországra 18 évvel ezelőtt Szőke Marianna, a Body and Soul Wellness Akadémia tulajdonosa hozta el Amerikából, és a Pilates torna ma már Nyíregyházán is elérhető. Mint elmondta, kortól, nemtől, súlycsoporttól függetlenül mindenkinek ajánlott. Nagyszerű eredményeket lehet vele elérni mind a rehabilitáció, mind pedig az alakformálás területén.

ÖTVÖZÖTT MOZGÁSKULTÚRA

A módszer egyfajta átmenetet képez a nyugati és a keleti mozgáskultúra között, ötvözve a keleti jóga jótékony hatásmechanizmusát a nyugati, kissé erőteljesebb, dinamikusabb mozgásritmikával. A Pilates torna elsősorban a hát- és gerincpanaszok, reumatikus és ízületi betegségek esetén jelent hatékony segítséget, de rendszeres gyakorlással erős, szálkás izomzat is felépíthető a gyakorlatok alkalmazásával. A speciális feladatok révén a has-, fenék- és csípőtájék átformálható, feszessé tehető.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Kohut Árpád)