Nemzetköziesítés a Nyíregyházi Egyetemen – Angol előkészítők is indulnak

A nemzeti felsőoktatás-politikákat szerte a világon jellemzi a felsőoktatás nemzetközi jelenlétének, láthatóságának ösztönzése, támogatása. 

Magyarország Kormányának a hazai felsőoktatás nemzetköziesítése érdekében megfogalmazott célkitűzéseivel összhangban a Nyíregyházi Egyetem vezetése is kiemelt hangsúlyt fektet a terület fejlesztésére, az intézmény további nemzetköziesítését stratégiai céljának tartja.

Nemzetköziesítési törekvéseinkben az angol nyelvű képzéseink beindításával a Stipendium Hungaricum ösztöndíjra érkező külföldi hallgatók képzése mellett ettől az évtől kezdve nyitottak, elhivatottak és felkészültek vagyunk további önköltséges külföldi állampolgárságú jelentkezők fogadására, számuk folyamatos növelésére. A jelenlegi nehéz és bizonytalan helyzetben is folytatjuk az ezzel kapcsolatos előkészítő tevékenységünket, lehetőség lesz arra, hogy szeptembertől akár távolléti oktatás keretében kezdjék meg – foglalta össze a Nyíregyházi Egyetem jövőbeni nemzetköziesítési terveit Vassné dr. habil. Figula Erika rektor.

2020 szeptemberétől a gépészmérnöki alapszak, a mezőgazdasági mérnöki alapszak, a zenekultúra (kórusénekes specializáció) alapszak, a biológia alapszak, az anglisztika alapszak, valamint a légi közlekedési hajózó szakmérnöki szakirányú továbbképzési szakokat indítja el angol nyelven az intézmény.

A Nyíregyházi Egyetem angol nyelvi előkészítőket is indít, mely nagy lehetőség az ideérkező külföldi hallgatók angol nyelvi tudásának növelésére – hangsúlyozta a rektor, hozzátette külföldi hallgatóink számára a fentiek mellett több új szak indítását is tervezzük a közeljövőben. Szeptembertől 6 külföldi hallgató képzését kezdjük el a magyar, mint idegen nyelv című képzésben.

 

Forrás: Nyíregyházi Egyetem