Nemzetközi szintű sportlétesítményt kap Nyíregyháza egy közel hétmilliárdos beruházásból
Fotó: Szarka Lajos

Egy újabb, közel hétmilliárd forintos beruházás kezdődik Nyíregyházán, indul az Atlétikai Centrum megvalósítása. Csütörtökön délután aláírták ugyanis a Modern Városok Program keretében készülő projekt kivitelezési szerződését. A városházi sajtóeseményen dr. Kovács Ferenc polgármester azt mondta: ezzel egy nemzetközi szintű sportlétesítménnyel gazdagodik városunk.

A 6,8 milliárd forintos projekt kivitelezését végül a nyíregyházi Aktuál Bau Kft. nyerte, mely a szerződésben foglaltak alapján két hét múlva veszi át a munkaterületet, azaz a már a város tulajdonában lévő volt NYVSC pályát. Ám eddig hosszú út vezetett, mint azt dr. Kovács Ferenc felvezetőjében megfogalmazta.

Lehetetlen szerződést kötött az előző önkormányzat

A polgármester emlékeztetett, hogy az előző önkormányzat lehetetlen feltételekkel kötött szerződésével 2010 végén szembesültek.

A korábbi városvezetés ugyanis jelentős összeget akart fizetni a pályáért a vasúttársaságnak, sőt, az NYVSC-nek pluszban évi 25 milliót, tíz éven át, így összességben 350-400 millió forintjába került volna mindez a városnak akkor, amikor más önkormányzatoknak ingyen is adta a hasonló jellegű ingatlanokat a MÁV – mondta a polgármester. A korábbi városvezetés már előleget is fizetett a MÁV-nak, még 2009-ben.

Kihoztuk a legjobbat belőle

Körülbelül másfél-két évig tartott, amíg elrendeztük úgy, hogy nem fizetünk semmit, felbontjuk a szerződést, a város tulajdonába kerül ez az NYVSC pálya. Illetve, amit már kifizettünk, annak figyelembevételével a MÁV a Kemecsei úti vasúti átjárót megcsinálja, a kerékpáros átvezetéssel.

– mondta dr. Kovács Ferenc polgármester.

Összefüggésben a stadion beruházásával

Amikor a város tulajdonába került a pálya, akkor jött az ötlet, hogy a nemzetközi előírások alapján készüljön egy modern atlétikai centrum, kapcsolva a stadion nemsokára induló, jelentős, 10,5 milliárdos kormányzati támogatással rendelkező állami beruházásához, melynek keretében egy korszerű aréna épül a mostani helyén.

A Modern Városok Program része

A polgármester előtérbe helyezte az atlétikai központ megépítését, így el is indult a folyamat, mely bekerült 2015 novemberében a Modern Városok Programba, az Orbán Viktor miniszterelnökkel kötött megállapodásba.

Mivel az építőipari árak emelkedtek, újabb 3,3 milliárd forintos kiegészítés érkezett tavaly év végén a kormány döntése értelmében. A polgármester azt mondta, a kivitelezési közbeszerzési eljárásnak is göröngyös volt az útja, de megnyugtató döntés született.

Nyíregyházi vállalkozás építheti meg

Minden jó, ha a vége jó. A vége pedig nagyon jó, mert elindul a kivitelezés, s ráadásul egy helyi, a városban működő, itt adót fizető, nyíregyháziakat foglalkoztató cég, az Aktuál Bau fogja kivitelezni, melynek – én azt gondolom – ez egy nagyon szép referenciamunkája lesz. S majd – ahogy szoktam mondani a helyi cégek vezetőinek – évek, évtizedek múlva büszkén járnak majd arra, hogy ezt ők építették.

– nyilatkozta a sajtónyilvános aláíráson a polgármester.

Két hét múlva kezdik

A cég nevében a szerződést aláíró Hársfalvi Gergely ügyvezető azt mondta, a tereprendezéssel, ideiglenes közművel kiépítésével veszi kezdetét a munka július 15-én, mely a földmunkákkal és szerkezetépítéssel folytatódik később.

600 nap van a megvalósításra

A beruházás véghatárideje a munkaterület átadását-átvételét követő 600 nap, tehát elég rövid idő áll szerintünk rendelkezésre. Persze ez relatív, mert a laikusok szerint ez pontosan megfelelő. De azt gondolom, hogy kiválóan felkészült szakmai háttérrel rendelkezünk. A projektmenedzsment csapatunk összeállt erre a projektre, akik a mai napon is azzal foglalkoznak, hogy a munkák ütemezését megkezdjék, és hogy zökkenőmentes kivitelezést tudjunk majd magunk mögött.

– hangsúlyozta Hársfalvi Gergely, az Aktuál Bau Kft. ügyvezetője.

Hét sportágnak ad majd helyet

A hét sportágnak helyet adó, sportszállóval együtt tervezett, külső és fedett pályákat is tartalmazó komplexum a nyíregyházi sportélet egyik központja lesz, helyet adva részben a tömegsportnak, és akár országos bajnokságoknak, nemzetközi eseményeknek.