Vízszolgáltatás visszaállítása a jogszerű korlátozás után – Részletek itt!

A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. 2019. június 26-án Nyíregyházán, a Huszár lakótelepen 40 családnál jogszerűen korlátozta az ivóvíz szolgáltatást díjtartozás miatt, amit – a városvezetéssel egyeztetve – pénteken visszaállítanak, illetve már vissza is állítottak.

A cég sajtóközleménye szerint a korlátozási értesítőket – ütemterv szerint, még a kánikula előtt, több, mint egy hónapja, május 21-én, tértivevényes levélben – küldték ki, lehetőséget adva az adósoknak a tartozás rendezésére, például részletfizetési megállapodás megkötésével, és/vagy előrefizetős mérő beépítésével. Munkatársaik csak azoknál az ingatlanoknál hajtották végre a korlátozást a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény és a végrehajtására kiadott kormányrendelet szerint, amelyeknél 150 m-en belül elérhető a közkút, mert a hatályos jogszabály értelmében a közkútról történő ellátás is közműves ivóvízellátásnak minősül.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményük szerint a NYÍRSÉGVÍZ Zrt., egyeztetve Nyíregyháza város vezetésével is, a jogszerű eljárás ellenére, s fenntartva, hogy a tartozások rendezése elengedhetetlen, a kánikulai időjárást figyelembe véve pénteken azonnal megkezdte a feltölthető mérők beépítésével az ivóvíz-szolgáltatás visszaállítását 38 ingatlannál, a 40-ből kettőnél időközben megállapodás született a tartozás rendezésére. A feltöltős mérő beszerelésének feltételeit igyekeznek rugalmasan kezelni, de szükség van a létminimum beállítására is, megállapodás kötésére a későbbi törlesztéshez, ennek előkészítése folyamatosan zajlik. A pénteken késő délelőtt kiadott közleményük szerint munkatársaik déltől ott voltak a Huszár telepen, és megkezdték a szolgáltatás visszaállítását.

A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. ugyanakkor így fogalmaz: a cég „kizárólag a saját bevételeiből gazdálkodik, a tartozások behajtása pedig annak a 150 ezer felhasználónak az érdeke, akik folyamatos, biztonságos szolgáltatást várnak el tőlünk".