Nemzetközi Néptáncfesztivál Nyíregyházán

Régi-új fesztivál

 

Nyolc év kihagyás után, idén újra megszervezik a Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivált. Augusztus 15-én érkeznek majd a művészek a megyeszékhelyre, 16-ától pedig már 8 nemzet 11 együttese mutatja be szülőföldjének legszebb, leglátványosabb népi táncait. A rendezvény hivatalos tájékoztatóján dr. Ulrich Attila alpolgármester elmondta, lesz egy Nemzeti Nap augusztus 17-én, amikor a táncosok nemcsak fellépnek, hanem táncot is tanítanak délután, a Kossuth téren.

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Különleges produkciók

 

Láthatunk majd táncosokat Tajvanból, Portugáliából, Olaszországból, Horvátországból, Észak-Ciprusból és a Szilágyságból is – de a fesztivál kiemelt szereplője a szibériai Novoszibirszkből érkező néptáncegyüttes lesz. Az orosz művészek magas ugrásaikkal kápráztatják majd el a nézőket – mondta Demarcsek György. A fesztiváligazgató hozzátette, az oroszok egy stilizált táncot mutatnak majd be, szinte balettalapú a koreográfiájuk. A látványos és értékes produkció művészi értéke kiemelkedő. A többi együttesnél más az alap, hiszen elsősorban a magyar együtteseknél a hagyományőrzés a legfontosabb, így ők azokat a táncokat és elemeket mutatják be, amit a nép tényleg táncolt. A fesztiválon négy magyar együttes táncol majd. A Figurás, az Igrice, a Szabolcs és a Nyírség Táncegyüttes lép majd fel többek között a Kossuth téren, a Szabadtéri Színpadon és a Váci Mihály Kulturális Központban.

 

Népzene nélkül nincs néptánc

 

A rendezvény a néptánc mellett a népzene számára is kiemelt szerepet biztosít – mondta a fesztiváltitkár, Ugyan Attila. A táncos hozzátette, minden együtteshez nagy létszámú zenekar érkezik, akik szintén bemutatkoznak a nagyérdeműnek. Az augusztus 20-ai, világzenei koncert után fesztiválzáró gálaműsor lesz a Kossuth téren 20 órától, majd államalapításunk alkalmából tűzijátékkal zárják a néptáncfesztivált. A rendezvény fő támogatója Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Dér Vivien