Nemzetközi Babahordozó Hét

Édesdeden alszik a három hónapos Balázs édesanyja mellkasán, abban a különös textilhordozóban, amelynek népszerűsítése a célja a Babahordozó Hét eseményeinek. A Nyíregyházi Babaklub idén hetedik alkalommal csatlakozott a nemzetközi eseménysorozathoz, amely a világ számos országában ünnepli a gyermek igényeire válaszkészen reagáló szülőket, családokat.

 

Kevesebbet sír a gyermek...

 

A Babaklub alapítói és tagjai szerint az egyik legjobb dolog a babahordozó, amely túlmutat a kisgyermek hordozásán. Életerős közösséget teremt, ami hat a helyi társadalom mindennapjaira is és pozitív életszemléletet ad a kisgyermek három évet meghaladó kora után is.

– Kevesebbet sírnak a hordozott gyermekek és a tapasztalatok azt mutatják, hogy később nyitottabbak lesznek a külvilágra. Már egy generáció felnőtt így a babaklubos csipetcsapat között, most már iskolát kezdenek, sokkal bátrabbak, ugyanakkor megvan az anya és a gyermek között az a bizonyos Ariadné fonala, de mégis nyitottabbak és vállalkozóbbak. A célunk az, hogy olyan gyermekeket neveljünk a társadalomban, akik karakánok, tehát jobban megállják a helyüket – mondta Horváth-Áncsán Noémi, a Nyíregyházi Babaklub megbízott vezetője.

 

Praktikus hordozó

 

A babahordozás a világon egyre terjed, ma már Magyarországon is sokkal több nő választja a gyermek néhány hónapos koráig ezt a megoldást, amely több gyermek esetén kifejezetten praktikus. Nagyon jó a babának, mert általában, amikor bekerül a hordozóba, akkor alszik, tehát megnyugszik, ugyanis az a bensőséges kapcsolat, ami kialakul az anyával a pocakban, az a hordozással folytatódik. A másik szempont pedig a praktikusság, mert van három gyerekem és ha egyedül megyek velük valahova, akkor a kicsit felteszem a hordozóba és tudok foglalkozni a másik két gyerekemmel is – mondja Sárosi-Pápai Szilvia.

 

Színes, változatos programok

 

A több mint egy hétig zajló programsorozat igen gazdag kínálattal várja az érdeklődőket. Tapasztalt szakértők adnak tanácsot a babaápolás, -nevelés kérdésében, valamint képzett babahordozási szakember várja a kendőzés, hordozás rejtelmeibe bekapcsolódni vágyó szülőket. Ottjártunkkor az érintéskommunikációról, valamint a babamasszázsról hallhattak előadást a részt vevő édesanyák. Az apróságok pedig zenebölcsis foglalkozáson vettek részt. De lesznek igazi különlegességek is, mint például SzamBaba latin hordozós tánc, Kangatraining, de hordozóeszközök divattal ötvözött bemutatója is.

Piszár Tünde

(Fotó: internet)