Nemzeti konzultáció: a szankciók és hatásaik – az élelmiszerárak emelkedése

Hét, Magyarországot és a magyar családokat alapvetően érintő szankciós kérdésben kéri ki a kormányzat az emberek véleményét a mostani – tizenkettedik – nemzeti konzultációban. Cikksorozatunkban a konzultáció kérdéseit és azok hátterét vesszük sorra. A hetedik kérdés az élelmiszerárak emelkedésére vonatkozik.

7. Ön egyetért az élelmiszerárak emelkedését okozó szankciókkal?

A szankciók az élelmiszer-ellátásra is súlyos hatással vannak. A gázáremelkedés nagymértékben növeli a mezőgazdasági termelés költségeit, ráadásul a szankciók a műtrágya egyes összetevőire is kiterjednek. Az élelmiszerárak növekedése a fejlődő országokban növeli az éhínség kockázatát. Ez az eddigieknél is nagyobb migrációs hullámokhoz vezet, és növeli az Európa határaira nehezedő nyomást  – ismerteti a konzultációs ív.

A háború és az uniós szankciós politika hatására nem csupán a nemzetközi energiaárak növekedtek meg, hanem a műtrágya- és szállítási árak, így a gabona ára is – emelte ki Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a hirado.hu-nak. Prognózisa szerint 2022-ben a kritikus élelmezési szinten lévő emberek száma 800–1000 millió főre emelkedik a világban. Ez azt jelenti, hogy a válság miatt ennyien nem tudják, hogy a következő két-három napban mit fognak enni – fogalmazott a szakember.

Az egész világ megszenvedi az élelmiszerválságot

Az orosz–ukrán háború miatt műtrágyahiány keletkezett az egész világon, mivel annak ára olyan magasra szökött, hogy egyes gazdálkodók nem képesek megfizetni – közölte szeptemberben Maximo Torero, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének vezető közgazdásza. Rámutatott: az ültetési szezon előtt megdrágult műtrágya miatt akár negyven százalékkal csökkenhet a globális gabonatermelés, ami az egész bolygó élelmiszerválságával fenyeget.

A magas műtrágyaárak visszafogják majd a világ rizstermelését is, ez a gabona az emberiség felét táplálja, és létfontosságú a politikai és gazdasági stabilitás szempontjából Ázsia és a szubszaharai Afrika területén. Az ellátási zavarok társadalmi instabilitást válthatnak ki a világ ezen területein, magas kockázata lesz a zavargásoknak is a következő hat hónapban– vélte a közgazdász.

Mind Európa, mind Kína korlátozta a műtrágyatermelését, mivel annak előállításához tetemes mennyiségű gázt használnak fel. Az európai műtrágyatermelés mintegy hetven százaléka esik ki, miután a Yara International, a CF Industries Holdings és az Achema is termeléscsökkentést jelentett be.

A hirado.hu cikksorozatában a konzultáció kérdéseit és azok hátterét veszik sorra. Az erről szóló írásokat az alábbi cikk végén olvashatja: https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/10/25/nemzeti-konzultacio-a-szankciok-es-hatasaik-az-elelmiszerarak-emelkedese

 

Forrás: hirado.hu