Nemzeti kisebbségvédelem – Még 25 ezer aláírás hiányzik

Még 2012-ben indult egy polgári kezdeményezés a nemzeti kisebbségek jogaiért az Európai Unióban, amelyből később kilenc pontot fogadott el az Európai Bizottság. Ezek elsősorban az őshonos kisebbségek nyelvhasználatára, a kulturális, oktatási és tömegtájékoztatási jogokra, valamint az uniós támogatások elérésére irányulnak. Április 3-ikáig 1 millió aláírásnak kell összegyűlnie az Európai Unió tagállamaiban, hogy a nemzeti kisebbségek jogaiért indult polgári kezdeményezéssel kötelezően foglalkozzon a Brüsszeli Bizottság.

Még 25 ezer aláírás hiányzik

Csáky Csongor a Rákóczi Szövetség főtitkára elmondta, Magyarországon az elmúlt év novemberében Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés címmel indult el az aláírásgyűjtés, amivel a határon túl élő magyaroknak szeretnének segítséget nyújtani. Hazánk a Rákóczi Szövetség koordinálásával fél millió aláírást vállalt, még 25 ezer hiányzik. Jó hír, hogy az elmúlt héten az aláírások száma már hét országban, köztük Magyarországon is meghaladta a minimális kvótát.

A megye is támogatta a kezdeményezést

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés a közelmúltban határozati javaslatban támogatta az aláírásgyűjtést. Arra kérték a megye polgárait, társadalmi és politikai szervezeteit, hogy álljanak ki a kisebbségek jogaiért. A 8844 összegyűjtött aláírást a megyeházán adták át a Rákóczi Szövetség főtitkárának.

 

Szoboszlai Tibor