Német OKTV-győztes Nyíregyházáról

Méltán büszke a Kölcsey Ferenc Gimnázium 12. d osztálya Annára, aki az OKTV mindhárom fordulóján kiemelkedően teljesített. – Már az általános iskolában megtetszett a német nyelv, és ezt a tanáraimnak köszönhetem. Sokan durvának tekintik a hangzásvilága miatt, engem azonban pont ez fogott meg, látom a szavakban a szépséget – mesélte a végzős diáklány.

 

HOSSZAS FELKÉSZÜLÉS ELŐZTE MEG A FORDULÓKAT

 

Felkészítő tanárnője, Kulimár Krisztina már kilencedikesként felfigyelt Anna tehetségére és szorgalmára. Nagyon sok segítséget kapott az iskolában és otthon egyaránt, támogatták a felkészülési időszakban. Rengeteg tesztsort oldott meg, olvasott és a Goethe moziban eredeti nyelven nézett filmeket, ez mind hozzájárult a teljes felkészültséghez. Noha a Kölcsey büszkesége izgulós típus, ez nem látszott meg teljesítményén, mind a három fordulóban verhetetlen eredményt nyújtott. 


Ware Anna és tanára, Kulimár Krisztina

(Fotó: Puskás Tivadar)

A végső országos fordulóban harminckilenc versenyző mérettette meg tudását. A döntős feladatok azonban nem jelentettek problémát a fiatal lánynak, ügyesen vette az akadályokat, és nyert! – Egyszer csak megcsörrent a telefonom és a tanárnőm volt az. Amikor elmondta, hogy első helyezést értem el, nem akartam hinni a fülemnek. Fantasztikus érzés volt – mondta Anna, akire még vár a díjkiosztó a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban.

 

A NÉMET KULTÚRA IS ÉRDEKLI

 

A nyíregyházi diáklányt a nyelvi kérdések mellett a német irodalom és kultúra is foglalkoztatja. Kedvencei közé tartozik Thomas Mann, Schiller és Goethe – legutóbb pedig Pavel Kohout Ich schneie („Én havazok”) művét olvasta el. Anna eredményeit jó alapnak tartja ahhoz, hogy egyszer belőle is némettanár váljon, legalább olyan jó, mint felkészítője, akinek őt idézve, jár egy sehr sehr großes danke schön!

Farkas Fanni

(Fotó: Herczku László)