Nem szűnik az afrikai sertéspestis-veszély az ország keleti határánál

 

Az érintett gazdaság a magyar-román határtól alig több mint 7 km-re található. A betegség tényét a román Nemzeti Laboratórium is megerősítette, majd a gazdaságban lévő, még elő sertéseket hatósági intézkedésre leölték. Hétfőn azonban kiderült, a település egy másik portáján is megjelent a vírus. A hatóságok minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy megakadályozzák a sertésekre és a vaddisznókra veszélyes, gyilkos kór terjedését. Ezért is jelöltek ki a mikolai gazdaság körül 3 km-es övezetben védőzónát, valamint 10 km-es körben megfigyelési zónát. Utóbbi átnyúlik Magyarország területére, összesen öt települést érint, többek között Garbolcot. Az ország legkeletibb lakott településének alpolgármestere elmondta, körülbelül 8 család tart hízókat Garbolcon.

Nagy Elemér alpolgármester elmondta:

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarországra ne kerüljön be az afrikai sertéspestis.

Elővigyázatosak a gazdák, állatorvosok is

A korlátozás alá vont területeken, így Garbolcon is már felkeresték a sertéstartókat az állatorvosok és megvizsgálták az állatokat. Karacs Zoltánnál is mindent rendben találtak. Neki 6 hízója van, de elővigyázatosságból nem enged be idegent a portájára.

A beteg sertések valamennyi váladékukkal ürítik a vírust és ezáltal megfertőzik a velük érintkező társaikat és akár tartóik ruházatát is. Ezért, ahogy a legtöbb sertéstartó, úgy Karacs Zoltán is külön ruhát és lábbelit használ az állatok gondozásánál, etetésénél.

Határozat, előírások

A megfigyelési zónában írásban elrendelt korlátozások léptek életbe.

– tájékoztatta szerkesztőségünket Dr. Vajda Lajos megyei főállatorvos.

Elmondta:

Az érintett területen belül tilos a sertések bármilyen célú szállítása. Továbbá fontos, lehet disznót levágni saját fogyasztásra, ám előtte értesíteni kell az állatorvost.

A szakember megvizsgálja az állatot – csak kedvező eredmény után engedélyezi a vágást. A fertőző betegség emberre nem veszélyes – többek között erről és a megelőzésről is szóló kiadványokkal tájékoztatja az érdeklődőket a NÉBIH.

 

Dér Vivien