Nem jogerős ítélet

Eszerint a Nyíregyházi Járásbíróság különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében hozott ítéletet szerdán. I. rendű B. P. vádlottat 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 5 évre eltiltotta attól, hogy gazdasági társaságokban vezetői tisztségviselő pozíciót töltsön be. II. rendű D. P. és III. rendű N. J. vádlottat egyenként 3-3 év börtönbüntetésre és 3-3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, a Nev-Út Kft-t, mint önálló jogi személyt pedig 15 millió forint pénzbírsággal sújtotta. Az ítélet nem jogerős, az ügyész három napot fenntartott a nyilatkozattételre, a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek. A Nev-Út Kft. képviselője is fellebbezést jelentett be a szankció mellőzése érdekében – áll a törvényszéki közleményben.

A témában ezt követően két sajtóközlemény is érkezett szerkesztőségünkhöz.

Az egyiket Rendes Sándor városházi sajtószóvivő jegyzi. Mint írja: „A NYÍRVV ügyvezetője a szerdán született nem jogerős ítélet kihirdetését követően azonnal benyújtotta lemondását, amelyet Nyíregyháza polgármestere elfogadott, hangsúlyozva, hogy mivel az ítélet nem jogerős, az érintetteket az ártatlanság vélelme továbbra is megilleti. Az új ügyvezető kinevezéséről a város polgármestere gondoskodik."

Az első- és másodrendű vádlott ügyvédje, dr. Szabó István is közleményben reagált: "Megalapozatlannak tartom a bíróság ítéletét. Álláspontom szerint a Bíróság egyoldalúan értékelte a bizonyítékokat. A védelem kifogásait a váddal kapcsolatban a Tisztelt Bíróság nem vette figyelembe. Sem a védőbeszédben elhangzott érveinket, az ott megjelölt törvényességi kifogásokat, sem az állításainkat igazoló tanúvallomásokat nem értékelte. Természetesen az ítélet ellen fellebbezést jelentettünk be a tényállás téves megállapítása miatt felmentés érdekében. Meggyőződésem, hogy ügyfeleim a terhükre rótt bűncselekményeket nem követték el. Amint írásban kézhez kapjuk az ítéletet, annak állításait tételesen módunkban áll cáfolni."